(NE)ZADOVOLJSTVO SA RADOM HKOIG

U ovom podforumu se nalaze sve teme za raspravu i otovrene za komenitanje. Teme su u pravilu geodetske struke, a otvaraju ih moderatori samoinicijativno ili na Vaš prijedlog.
Odgovorite
Avatar
adam.agotic
Postovi: 163
Pridružen/a: 13 lip 2019, 12:54
Lokacija: Slavonski Brod

HKOIG je tijelo sa javnim ovlastima čiji ustroj je trenutno definiran Zakonom o obavljanju geodetske djelatnosti (NN 25/18). Rad Komore je prije bio definiran prijašnjim propisima, a stupanjem na snagu navedenog Zakona krajem trećeg mjeseca prošle godine Komora je dobila potpuno nove ovlasti i mogućnosti, ali i obaveze.

Komora je pokrenula niz projekata od kojih su neki već realizirani, neki su u realizaciji, neki će se tek realizirati. Svi mi koji svoje slobodno vrijeme odvajamo kako bismo doprinijeli radu i funkcioniranju Komore smo svjesni da neke promjene ne obavljamo brzo koliko bismo i mi sami htjeli i koliko je zapravo potrebno, te prihvaćamo kritike na naš račun po tim pitanjima. Zato otvaranjem ove teme želim dati još jedan od načina svim članovima Komore da i ovim putem iznesu svoje prijedloge, primjedbe i kritike na račun rada Komore. Komora postoji radi ovlaštenih inženjera geodezije i prvenstveno treba voditi brigu o potrebama svojih članova. Ako netko od članova nije zadovoljan nečime, to treba u Komoru javiti. Itekako smo svjesni nedostataka u našem radu, vjerujem da su pojedini ovlaštenici već i slali ponekad dopise na koje nisu dobili odgovore kakve su očekivali, ali ove godine Komora radi na ustroju tijela koji će upravo biti tu za pomoć ovlaštenicima. Također, treba znati da Komora ima zaposlene samo tri osobe u stalnom radnom odnosu, dok svi mi ostali zapravo radimo posao kao ovlašteni inženjeri geodezije u privatnim firmama i u Komori volontiramo. Uspjevamo li pokriti sve obaveze Komore? NE. Nema tu dileme, još mnoštvo pitanja nisu pokrivena na adekvatan način kako bismo mi to voljeli, a i sami si dodatno zadajemo nove zadaće kako bismo Komoru učinili što kvalitetnijim predstavnikom i servisom svojih članova.

Ali isto tako nema nikakve dvojbe da u Komori vrlo intenzivno volontira oko dvadesetak do trideset ovlaštenih inženjera geodezije koji iznose teret pripreme svih očitovanja Komore na postojeće propise, nove propise, na stanja u struci, koji organiziraju stručna usavršavanja, predavanja, kongres u Opatiji, upis novih članova u evidencije. To je samo dio obaveza koje u Komori imamo, nek mi ne zamjere kolege čija zaduženja nisam niti spomenuo. Komunikacije sa DGU, svim Ministarstvima, drugim komorama i svim ostalim institucijama rade se volonterski od strane tih 20-30 najaktivnijih članova.

Troje stalnih zaposlenika Komore, Ivana Alerić, Biserka Jelavić i Ivan Remeta su nezamjenjivi u svom poslu te u administrativnom i stručnom pogledu pokušavaju pokriti sve ono što mi radimo, i još k tome odrađuju niz drugih zadaća unutar Komore. Činjenica je da i njih troje obavlja posao koji je van normalnih okvira za tri zaposlenika. Zato je Komora i pokrenula postupak zaposlenja još jedne osobe, a kroz neko vrijeme će se vjerojatno iznaći prostor za zaposlenje još jedne osobe kako bi se unaprijedio i ubrzao rad Komore. Sve ovo iziskuje niz planiranja što se ne može napraviti u kratkom roku. Komora nije bez razloga u već nekoliko navrata pozvala svoje članove da se pridruže i pomognu radu Komore, nekoliko članova smo već aktivirali, neke ćemo tek aktivirati kad vidimo na kojim mjestima ih se može najkvalitetnije rasporediti. Ovim putem ponovo pozivam članove koji imaju želju pomoći radu Komore da nam se jave. Treba nam Vaše aktivnije sudjelovanje radi dugoročnog boljitka naše struke.

Mi smo zajednički prihvatili otrpjeti sve kritike koje će nam doći sa razlogom i u svom mandatu koliko god on još trajao dat ćemo svoj maksimum kako bismo rad Komore što više približili idealnom funkcioniranju. Tko god nam se želi pridružiti je itekako dobrodošao i potreban nam je. Ako podržavate naše trenutne napore, dođite i pomozite nam. Ako smatrate da nešto ne radimo dobro, ukažite nam na to, dođite k nama, dajte nam svoje ideje, uključite se i darujte i Vi dio svog vremena za boljitak budućnosti ove struke i usmjerite nas u pravom smjeru svojim djelovanjem.

Međutim, ono što nećemo trpjeti su laži i neistine koje nam se podmeću u našem radu! Informacija koja je prekjučer došla do rukovodstva Komore u kojoj nekolicina članova želi potaknuti sazivanje izvanredne Skupštine komore širenjem najjeftinijih laži i zastrašivanjem članstva je dno dna! Za one koji ne znaju u čemu se radi jer do njih još nije došao poziv ili e-mail dotičnih huškača, u privitku ću priložiti jedan od mailova i poziva čiji sadržaj se distribuira među članovima.

Koji su razlozi za ovakve postupke određenih članova, teško je na lijep način komentirati, ali predsjednik HKOIG je još prekjučer izdao priopćenje koje je i objavljeno na mrežnim stranicama Komore pa ja sad neću ponavljati ono što je već rečeno vezano za ovu tematiku. Za širenje ovakvih laži i kleveta se adekvatno može reagirati samo tužbom, sratmotno mi je i nepojmljivo uopće takvo ponašanje, a sve radi ostvarivanja svojih osobnih interesa. Sve je očitije da određenim strukturama smeta smjer u kojem je Komora krenula, jer takvima odgovaraju nehomogeni, šutljivi i nezainteresirani ovlašteni inženjeri geodezije. Dokle god je rukovodstvo Komore u ovom sastavu ovlaštenike će se upravo nastaviti poticati da prate zbivanja u struci, da se što čvršće povežu sa svojom Komorom i da postaju sve glasniji u ostvarivanju svojih prava!

http://www.hkoig.hr/home/priopcenje-pre ... eodezije/

Mogu samo ponuditi svim članovima koji imaju bilo što za dodatno pitati o ovome, neka se slobodno jave u nastavku na ovu temu, pa ćemo pokušati ponuditi odgovore na sva pitanja i nedoumice. Također, sva Vaša razmišljanja o radu Komore možete ovdje javno podijeliti, što Vam je dobro, što Vam se ne sviđa, što biste promijenili?
Privitak/ci
Pokušaj dezinformiranja i zastrašivanja članstva.rar
(724.67 KiB) Preuzeto 357 puta.
Adam Agotić, dipl.ing.geod.
globalni moderator
Ivana
Postovi: 6
Pridružen/a: 03 ruj 2019, 14:21

Osvrnula bi se na nedavne promjene u stručnom usavršavanju.
Osobno nisam zadovoljna promjenama, dovedeni smo u situaciju da ''strepimo'' svaku godinu hoćemo li ispuniti kvotu.
Očekujem od komore da uvođenjem takvog programa, mora također nama omogućiti:

1. e - learning edukacija za sva predavanja tokom godine (simpozij, putovanja ili neki specifični program može biti izuzet)

2. godišnji program koji je u potpunosti ispunjen sa svim podacima vezano za područje stručnog usavršavanja/brojem akademskih sati
(datum održavanja može biti okviran od-do, kao i mjesto održavanja). Pojam ''naknadno'' izbaciti iz tih kolona.

Dovedeni smo u situaciju da ćemo i dalje samo ''trčati'' za akademskim satima, umjesto da sami odlučujemo i biramo predavanja koja nas zbilja zanimaju, neovisno o mjesto održavanja.

I za kraj, ako mi netko može dati informaciju, koliko akademskih sati mogu očekivati od Simpozija u Opatiji koji će se održati sljedeći mjesec?
Avatar
Sinisa Ramic
Postovi: 2
Pridružen/a: 01 kol 2019, 13:13

Ivana je napisao/la: 04 ruj 2019, 12:25 Osvrnula bi se na nedavne promjene u stručnom usavršavanju.
Osobno nisam zadovoljna promjenama, dovedeni smo u situaciju da ''strepimo'' svaku godinu hoćemo li ispuniti kvotu.
Očekujem od komore da uvođenjem takvog programa, mora također nama omogućiti:

1. e - learning edukacija za sva predavanja tokom godine (simpozij, putovanja ili neki specifični program može biti izuzet)

podržavam, možda ne za sva predavanja (tehnički uvjeti) ali načelno da.
o ovome smo već razgovarali na UO i mislim da će biti brzo implementirano.
e-learning u ovom smislu je već prisutan kod sličnih institucija gdje postoji biblioteka predavanja te se pregledavanje odnosno 'skidanje' istih valorizira određenim brojem akademskih sati.


2. godišnji program koji je u potpunosti ispunjen sa svim podacima vezano za područje stručnog usavršavanja/brojem akademskih sati
(datum održavanja može biti okviran od-do, kao i mjesto održavanja). Pojam ''naknadno'' izbaciti iz tih kolona.

godišnji program se radi na osnovu pristiglih prijava. prijave valorizira Odbor za stručno usavršavanja određenim brojem sati. kako se često unaprijed ne zna program određenog skupa (sadržaj i broj predavanja nekog Simpozija ili Konferencije) ne može se niti valorizirati. Zbog toga je 'naknadno'. možda se može staviti 'procijenjeni broj sati' da se otprilike može planirati, ali nisam siguran. pitat ću kolege iz SU da li je to dozvoljeno

Dovedeni smo u situaciju da ćemo i dalje samo ''trčati'' za akademskim satima, umjesto da sami odlučujemo i biramo predavanja koja nas zbilja zanimaju, neovisno o mjesto održavanja.

u pravu ste. nastojati ćemo za slijedeću godinu povećati kvotu predavanja i uvesti eLearning da bi svatko mogao birati predavanja koja ga zanimaju bez bojazni da neće ispuniti kvotu

I za kraj, ako mi netko može dati informaciju, koliko akademskih sati mogu očekivati od Simpozija u Opatiji koji će se održati sljedeći mjesec?

Znanstveno stručni odbor je zaprimio i prihvatio radove za Simpozij i upravo radi na Programu 12.Simpozija. nakon toga Odbor za SU će odrediti broj akademskih sati koji se priznaju. vjerujem da će to biti idući tjedan.


Pozdrav, Siniša
...if you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough...
Avatar
adam.agotic
Postovi: 163
Pridružen/a: 13 lip 2019, 12:54
Lokacija: Slavonski Brod

U nastavku prenosim post jednog korisnika Foruma pod ovu temu, a koji se izvorno i dalje nalazi pod temom na slijedećem linku:
https://forum.hkoig.hr/viewtopic.php?f=5&t=15
Zbog toga što post dobrim djelom spada pod ovu temu, napravljen je ovaj premještaj pa molim da se i daljnja komunikacija nastavi pod ispravnom temom. Isto tako, moj odgovor će biti objavljen na obje teme. Hvala Vam na razumjevanju
Mario je napisao/la: 11 lis 2019, 03:23 Kolega Adame,

svi se izgleda ovdje slažemo oko jedne stvari. A to je da je u RH 99% stvari katastrofa (sudstvo, školstvo, zdravstvo i gospodarstvo su u kaosu- jedino nam je kriminal dobro organiziran). Kao i sve drugo u RH tako je i u GEODEZIJI. Na svim razinama (čast iznimkama). Drago mi je da ste kolegi Anti rekli da ne trebamo dalje o tome- ne gubimo vrijeme nego da idemo naprijed, iznesemo neke prijedloge.

UKRATKO, evo prijedlog onoga što VI MOŽETE UČINITI da bi poboljšali struku:

1) Prestanite nas MALTRETIRATI SA BODOVIMA I SATIMA!
2) Prezentirajte JAVNO PRIHODE I RASHODE komore!
3) Ako vam je naša članarina nedovoljna da bi se financirali - PODIGNITE ČLANARINU! Ali je ZASLUŽITE SVOJIM RADOM a nas prestanite obvezivati sa predavanjima da bi se na taj način financirali!
4) Učinite nešto na VIŠEM NIVOU a ne lomite sve preko leđa malih tvrtki od kojih živite!


A evo sada i OPSEŽNOG obrazloženja svih prijedloga:

1) Svima je jasno da je ovo maltretiranje- pa arhitekti i građevinari (koji svojim komorama plaćaju iste ili niže članarine od nas) godinama već nemaju obvezu prikupljanja bodova. Zar se u tim strukama ne mijenjaju zakoni kao i nama?? Mijenja li se češće zakon o državnoj izmjeri ili zakon o gradnji?? Zar se ne izdaju češće izmjene i dopune pravilnika o idejnom projektu nego izmjene pravilnika o geodetskim elaboratima??? Zar se u građevini ne razvija tehnologija kao u geodeziji, zar smo mi toliko posebni? I sami kažete da je MGIPU ispred nas- da naše podloge uopće neće uzeti u obzir jer su katastrofa. Što to govori o krovnim organizacijama geodetske struke? Jesu li za te podloge odgovorne male tvrtke ili krovne organizacije? Hoće li te promjene do kojih želite doći možda proizaći iz skupljanja bodova ovlaštenika na edukacijama o HVRS71 ili GIS-u??? Treba li educirati nas koji obavljamo male poslove ili možda vas da bi na većem nivou nešto promijenili?

2) Možda su negdje i javno izneseni prihodi i rashodi ali lijepo bi bilo vidjeti na vašim stranicama u realnom vremenu na što se troši NAŠ NOVAC!!! Iz ovoga bi se moglo jasno vidjeti je li jedini razlog educiranja dodatni prihod komore!

3) Većina članova bi se složila i sa podizanjem članarine kada bi komora zaista nešto napravili za te iste članove. Koja je uopće vaša svrha, da 3 mjeseca nakon što se održavaju edukacije napravite jedan mali "bum" i ponudite se sufinancirati troškove edukacija??? 3 mjeseca??? I sa time se još hvalite- pa čujete li Vi sebe- pročitate li to što napišete??? I još blatite DGU da je ušićario svojim djelatnicima koju kunu. U normalnom sustavu, u sustavu do kojeg Vi želite doći OBAVEZNIM PREDAVANJIMA (?!?!?!?) komora sudjeluje u izradi svih pravilnika i zakona, tako da kada isti stupe na snagu NEMA UPITNIKA STRUČNIM IZVODITELJIMA- NITI JEDNOG!!! Kolega - to je normalni sustav i to je normalno ponašanje institucija. A komora to ni jednom slučaju nije uspila napraviti- u niti jednim izmjenama zakona ili pravilnika.

Uopće me (nas) nije briga je li razlog vašim lošim rezultatima to što nemate dovoljno OVLASTI, ZNANJA ili pak VOLJE. Vaš rezultat je ono što je nama (krajnjim korisnicima) BITNO. Krajnjim korisnicima koji vas ZA TO PLAĆAJU!!! Ne plaćamo vas da bi nas VI EDUCIRALI jer educirat se možemo i sami bilo gdje i bilo kako. Plaćamo vas da ŠTITITE STRUKU i omogućite nama da IMAMO UVJETE ZA OBAVLJANJE SVOG POSLA! Barem bi tako trebalo biti – u stvarnosti vas plaćamo samo jer moramo!
I vašeg rezultata NIKAD NEMA. On je uvijek loš ili polovičan ili dođe prekasno. Pišete vi mailove i dopise, i prema DGU i prema MGIPU, obaviještavate vi nas o tome što pokušavate - ALI KOJA JE NAMA KORIST OD TOGA- AKO POKUŠAVATE A NE USPIJEVATE znači da nešto nije u redu i da nešto drastično treba mijenjati.
Evo vam niže kopiram dio statute komore, za slučaj da ga niste detaljno pročitali.

DIO TREĆI
ZADAĆE I POSLOVI KOMORE
Članak 9.
(1) Komora ima javne ovlasti koje su propisane Zakonom.
(2) Komora pored javnih ovlaštenja obavlja sljedeće zadaće i poslove:
1. Promiče i unapređuje geodetsku struku i djelatnost u cilju zaštite javnog interesa i trećih osoba i to:
– poticanjem i organiziranjem nastupa geodetske struke pred stručnom javnošću
– informiranjem šire javnosti o postignućima geodetske struke u obavljanju geodetske djelatnosti
– sudjelovanjem u kreiranju i provođenju europskih politika
– razvijanjem strukovne etike.
2. Razvija jedinstveni sustav organiziranosti u obavljanju geodetske djelatnosti u okviru poslova i zadataka utvrđenih Zakonom i ovim Statutom.
3. Zastupa interese ovlaštenih inženjera geodezije pred tijelima državne vlasti i tijelima državne uprave, naročito:
– suradnjom s tijelima državne vlasti i tijelima državne uprave
– suradnjom s tijelima državne uprave osobito u postupku izrade propisa iz područja geodetske djelatnosti i stručnih geodetskih poslova
– davanjem mišljenja, prijedloga i primjedaba na prijedloge zakona i podzakonskih akata te upućivanjem inicijativa za donošenje novih propisa od interesa za članove Komore
– održavanjem temeljnih principa rada Komore, uključivo između ostalog, edukaciju, unapređenje zakonodavnog okvira, suradnju sa srodnim komorama, udrugama civilnog društva, medijima, sveučilištima i drugim obrazovnim institucijama.Evo Vam i jedne usporedbe: Recite Vi meni- kada budete preuređivali svoj stan/kuću/poslovni prostor, hoćete li Vi plaćati iz godine u godinu keramičara koji Vam pokušava postaviti pločice a uporno mu ne ide, pa ih skida i stavlja svako malo? Ili možda vodoinstalatera iza kojeg uvijek curi voda iz kade? Hoćete li im plaćati svaki izlazak za to popraviti? Naravno DA NEĆETE, osim ako ste ludi, ili ako Vas zakon na to prisili kao što je kod nas slučaj!

4) Što vise reći o ovome prijedlogu, ne treba puno pameti da se shvati da treba HKOIG u suradnji sa DGU napraviti promjene, ne na način da se te promjene vrše preko leđa malih tvrtki nego da se sustav postavi od vrha kako je u normalnim zemljama.

I za kraj, kako bi Vi rekli, pokušajmo sumirati sve ovo u jednu rečenicu:

Obaveza prisustvovanja edukacijama NEĆE poboljšati sustav – sustav se može poboljšati samo na način da krovne organizacije naprave dobre podloge za rad, postave realne standarde i provode dobru kontrolu kvalitete – a onda će posljedično pojedinci htjeti ići na edukacije kako bi se razvijali u svakom pogledu (pritom se podrazumijeva da će postojati samo kvalitetne edukacije- nekvalitetne se neće ni održavati jer nitko neće dolaziti na njih).

Nadam se da ćete usvojiti barem jedan od moja četiri prijedloga.
Isto tako, nadam se da nikoga ovim postom nisam uvrijedio- iznošenjem neistinitih ili nepotpunih činjenica- ako jesam, ispričavam se, to mi nije bila namjera…
Ako se netko uvrijedio na istinite činjenice ili konstruktivne prijedloge koji tom pojedincu ne odgovaraju jer mu ugrožavaju poziciju ili radno mjesto – ne ispričavam se.

Svima koji su se potrudili pročitati ovaj (vjerojatno uzaludno pisani) dugi post do kraja, zahvaljujem na vremenu.
Adam Agotić, dipl.ing.geod.
globalni moderator
Avatar
adam.agotic
Postovi: 163
Pridružen/a: 13 lip 2019, 12:54
Lokacija: Slavonski Brod

Kolega Mario,
s obzirom da je Vaša tema jednim djelom vezana na stručno usavršavanje, a jednim djelom za stvari oko drugih tema, nadam se da mi nećete zamjeriti na slijedećem prijedlogu. Pod ovom temom ću sada dati sav odgovor na Vaše upite, ali ću isto to učiniti i pod temom "(NE)zadovoljstvo radom HKOIG". Ako pogledate napisano pod tom temom, mislim da ćemo se složiti da je to prikladnije mjesto za neka od Vaših pitanja. A Vas i ostale kolege ću zamoliti da u daljnjoj komunikaciji ono što je vezano za stručno usavršavanje zadržimo pod ovom temom, a svu ostalu komunikaciju da prebacimo pod temu koja je radi toga i otvorena:
https://forum.hkoig.hr/viewtopic.php?f=5&t=11

1. Prijedlog – "da Vas prestanemo maltretirati sa bodovima i satima"
Prvo, ne volim koristiti fraze u kojima "sve" ljude neke zajednice stavljam iza svojih stavova ako za to nemam nešto konkretnije od pretpostavke. Nekad i meni izleti pa se pozovem na "sve" pogotovo u umenom govoru što nije korektno, ali ovo je isto jedna situacija gdje mislim da niste u pravu kada se pozivate na to da je "svima jasno da je usavršavanje maltertiranje".
Druga stvar, već sam o tome bio pisao pa ću probati ne duljiti ponovo. Upravo pod temom "(NE)zadovoljstvo radom HKOIG" sam već o ovome pisao. Svi mi koji radimo nešto u Komori, kolege u odborima, pododoborima, ja koji vodim brigu o ovom Forumu i svi ostali smo volonteri iz redova ovlaštenih inženjera geodezije kao što ste i Vi. Znači ja sad sjedim kod kuće, ili nekad to radim sa radnog mjesta i činim ono što mogu, odnosno što smatram da je potrebno činiti za nas sve. Niti ja niti ostali kolege nismo na plaći Komore, niti primamo ikakvu naknadu za ovaj naš rad. Ono na što uglavnom imamo pravo su recimo kakvi putni troškovi ili drugi realni troškovi koji nastanu kad naprimjer iz Slavonskog Broda trebam otići u Zagreb na sjednicu, sastanak u DGU, Ministarstvo i slično. U postu koji sam Vam spomenuo gore možete vidjeti da Komora ima troje stalnih zaposlenika, ne više.
Ne zamjeram Vam za ništa što ste napisali, za vaše nedovoljno dobro informiranje smo krivi mi sami jer se nismo dovoljno posvetili tome.

Što se tiče podataka o iznosima članarina, ako nisam uzeo neki nevažeći pravilnik, ovo bi bili podaci za ostale Komore
članarina arhitekti – 1.800,00kn:
https://www.arhitekti-hka.hr/hr/komora/ ... clanarine/

članarina elektrotehničari – 1.920,00kn:
https://www.hkie.hr/storage/app/media/p ... a-2019.pdf

članarina strojari – 2.280,00kn:
http://www.hkis.hr/Upload/Documents/Akt ... 0HKIS.pdf

Članarina građevinci – 1.800,00kn:
http://www.hkig.hr/akti-komore/Odluke-Komore/

Svi smo sa članarinama podjednaki (mi imamo 1.800kn godišnje), ali kako ste i sami rekli - nešto veća ili manja članarina ne bi bila sporna nikome kad bi svi vidjeli rezultate...

Usporedili ste način usavršavanja kako ga ima naša struka u odnosu na ostale inženjerske struke koje nijedna više nemaju zakonsku obavezu za stručnim usavršavanjem. To je istina, iako doduše sve struke kao i naša imaju u aktima svojih Komora propisanu obavezu (kao mi recimo Pravilnikom o stručnom usavršavanju) koju mi se čini da nijedna Komora (niti naša) ne sankcionira već se prvenstveno radi na podizanju svijesti o potrebi usavršavanja. Člankom 19. stavak 2, točka 4. Zakona o obavljanju geodetske djelatnosti je propisano koja je potvrda jedina potrebna Državnoj geodetskoj upravi prilikom izdavanja suglasnosti. A to je potvrda da smo u proteklom razdoblju od tri godine prije podnošenja zahtjeva za izdavanje suglasnosti obavili stručno usavršavanje u skladu s propisom Komore kojim se regulira stručno usavršavanje osoba koje obavljaju stručne geodetske poslove. Jedini uvjet koji Komora nadzire za izdavanje te potvrde jest ukupan broj sati u protekle tri godine od dana podnošenja zahtjeva za izdavanje potvrde (treba imati minimalno 90). Ništa drugo, tako mi je nekoliko puta potvrđeno iz Odbora za stručno usavršavanje, što sam osobno pitao jer sam nisam pretjerano angažiran na ovoj temi.

Što se tiče konkretne usporedbe da u ostalim Komorama ta obaveza usavršavanja više ne postoji, to je istina, međutim ima još jedan moment u ovoj priči o kojem treba razmisliti prije nego se pozovemo da je model drugih struka bolji od našega. Ja ću sad napisati nešto za što moram reći da nemam nigdje neki pisani trag na koji bih se mogao pozvati kao na čvrsti argument, pa isto tako ne očekujem od Vas da ovo isto smatrate najsigurnijom činjenicom, moram spomenuti ovo kao poziv na oprez od preranih zaključaka. Iz određenih krugova Ministarstva graditeljstva i samih Komora smo već par puta čuli da su oni pak nezadovoljni sa svojim trenutnim stanjem stručnog usavršavanja. Povezuju to sa padom kvalitete projekata ostalih struka u zadnje vrijeme otkako je ukinuta obaveza stručnog usavršavanja te razmišljaju o tome da se stručno usavršavanje opet vrati kao obavezno. Je li stvarno samo nedostatak stručnog usavršavanja problem smanjenja kvalitete tih projekata, i bi li samo nedostatak obavezno stručnog usavršavanja u našoj struci stvarno bio osnovni faktor za pad kvalitete naših proizvoda? Mislim da ćemo se i Vi i ja složiti da obavezno stručno usavršavanje samo po sebi nije čarobni štapić koji taj problem rješava. Jedino što je moje mišljenje da ono ipak utječe u jednoj dobroj mjeri i da ga zbog toga treba provoditi. I na tragu onog što ste napisali, moj je stav također da je jedino dugoročno održivo rješenje to da se kvaliteta stručnog usavršavanja podiže do razine da ljudi sami požele ići na predavanja. Onda će biti svejedno je li ono obavezno ili nije, ljudi će ga sami prepoznati kao korisno i potrebno. A na tome Odbor za stručno usavršavanje stvarno radi sa novim mogućnostima koje su mu odnedavno dodijeljene.

2. Prijedlog – " Da prezentiramo JAVNO PRIHODE I RASHODE komore!"
Nemam argumenta protiv ovoga pa uopće ne bih ovo dalje zvao raspravom već potvrdom Vašeg razmišljanja. Komora je tijelo sa javnim ovlastima i time je jednim od zakona dužna omogućiti uvid u sve segmente svog poslovanja i kako to već ide. Uglavnom, ja se svojim angažanom u Komori zalažem ne samo da budu javno objavljeni financijski izvještaji Komore na mrežnim stranicama nego i svi sadržaji, zapisnici, zaključci i ostali materijali tijela Komore poput Skupštine, Upravnog odbora, Nadzornog odbora, Odbora za upis itd (sva ona tijela koja su propisana Zakonom o obavljanju geodetske djelatnosti).
S obzirom da još nije završen redizajn mrežnih stranica Komore gdje bi se to onda sve moglo objavljivati, mislim da ni ti izvještaji nisu vidljivi na postojećim mrežnim stranicama. Vaš komentar sam proslijedio predsjedniku Komore i rekao mi je da Vam dostavim sve što zatražite, pa bih samo htio s Vama malo prokomentrirati još ovo kako bi Vam dao sve informacije koje tražite. Ne morate mi objašnjavati da ovo nije baš najprikladniji način već da je to već trebalo biti i prije objavljivano, osobno se s time slažem, ali jednostavno previše je stvari koje treba unaprijediti, a ne možemo sve stići sa ljudskim kapacitetima koje trenutno imamo na raspolaganju. (isto sam već spo(NE)zadovoljstvu radom Komore). Što Vas konkretno zanima i na koji način bi Vam bilo prihvatljivo da unutar mojih mogućnosti sada u roku par dana dostavim to što Vas zanima?

3. Prijedlog – " Ako nam je naša članarina nedovoljna da bi se financirali – DA PODIGNEMO ČLANARINU! Ali da je ZASLUŽITE SVOJIM RADOM a nas prestanemo obvezivati sa predavanjima da bi se na taj način financirali! "

Jedan kolega me je pitao jesam li "Mario" moj skriveni drugi korisnički račun na Forumu jer je ovo nešto što i ja tupim gdje god stignem, samo sa malo drugačijim argumentima zbog više informacija koje imam. Odgovor na Vaš 3.prijedlog ću ponuditi ovaj puta zajedno sa odgovorom na Vaš 4.prijedog jer mi je jako teško razdvojiti ovo

4. Prijedlog – Da učinimo nešto na VIŠEM NIVOU a ne da lomimo sve preko leđa malih tvrtki od kojih živimo!

Ovaj prvi dio rečenice POTPISUJEM, ali još ćemo o tome porazgovarati!
Drugi dio rečenice, opet, samo Vaš nedostatak informacija koji se proteže i kroz treći prijedlog. Svi "mi u Komori" smo obični OVLAŠTENI INŽENJERI GEODEZIJE kao što ste i Vi! Ja naprimjer živim od posla koji radim u maloj privatnoj firmi u Slavonskom Brodu. Na svojem radnom mjestu pokušavam zaraditi za kruh vjerojatno na isti način kao i Vi. I na mojoj kosi se svakodnevno vide nove sijede, jedan dan zbog lošeg propisa, sutradan zbog referenta koji taj propis čini još luđim. Slijedeći dan zbog posla koji je prije mene na susjednoj čestici loše odradio kolega. Danas jer sam shvatio da sam zadnjih mjesec dana 15 puta zvao Ministarstvo da probamo više napokon rješiti probleme u projektiranju koje sad imamo. I tako dalje i tako dalje. Ja nisam "tamo neki lik iz one (ne)naše Komore", ja sam ovlaštenik isto kao i Vi. S jednom malom razlikom, da osim posla koji radim za preživjeti, odvajam svoje vrijeme i dajem ga u Komoru za sebe, za Vas za NAS. Za badava, a najčešće da otrpim kritike o svom radu od kolega koje ne zanima kako to uopće Komora uisitinu radi, osim što će vrlo rado na kavi istresti drvlje i kamenje po radu Komore, a sa druge strane se zamjeram zakonodavcima po raznim upravama jer se ističem i ne želim odustati od zahtjeva prema njima, a za boljitak mene i Vas i nas. Već smo nekoliko puta pozivali i nastavit ćemo pozivati sve kolege koji žele odvojiti dio svog vremena da nam pomognu, ali rijetki se ponude na raspolaganje kad shvate stvarno stanje. Ponavljam, apsolutno Vam ne zamjeram što ste dosad smatrali da mi "živimo" od Vas (zapravo nas) i od novaca Komore, zapravo ova Komora živi od nas koji ju održavamo svojim radom. Ali sad kad sam Vam napisao osnove ovoga, daljnji komentar o tome da ja imam tko zna kakvu financijsku korist u Komori, shvatit ću kao zlonamjeran.

Što se tiče ovoga, da trebamo učiniti nešto na "višem nivou".... DA DA DA DA i DA! Mislim da smo kao Komora iscrpili sve moguće opcije da na pristojan način ukažemo na nepodnošljivo stanje koje je zadesilo našu struku. Preko godinu dana se vode hrpe razgovora, konzultacija, pregovaranja i dogovaranja sa našim zakonodavcima, a najčešće uzalud. Već sam toliko puta doživio razgovore u kojima su nas razni predstavnici uvjeravali u jedno, smirivali nas i uvjeravali da će na kraju sve biti u redu, a onda izađe propis ovakav, pa onakav, pa pravilnik ovakav, pa objašnjenje onakvo, i tako da je po meni ovo prešlo sve mjere podnošljivosti. Molim Vas kolega samo da budete svjesni, Komora nije zakonodavac, Komora nema direktan utjecaj na donošenje većine zakona iako bi trebala imati puno više utjecaja, a najopasnije i da ne kažem bezobrazno je to što se od državnih institucija često prezentira veliko uvažavanje mišljenja Komore i bla bla bla bla. Ne da mi se niti nabrajati kakva sve sranja znamo slušati o tome kako je sve super, divno i krasno! Jer nije. Ako si date truda, garantiram da ćete naći da je Komora zadnjih godinu-dvije dana u trenutnom mandatu predstavnika napisala i odaslala hrpu prijedloga kako nešto treba propisati i da biste se se sa velikom većinom njih složili jer vjerujte mi da u Komori djeluju stručnjaci koji taj posao prije svega sami i rade, od terena do ureda i komunikacije sa nadležnim institucijama. Međutim, taj trud ne daje rezultate koje bi trebao dati s obzirom na vrijednost tih materijala.

Potpuno se slažem s Vama da ovo mora preći na viši nivo, jer ako nas oni koji bi trebali poslušati što imamo za reći ne žele uvažiti u 10% naših prijedloga, onda treba nešto mijenjati u pristupu. Nisam jednom čuo da "Komora treba paziti što govori jer se Komoru zakonski može i ukinuti isto kako je i osnovana". Ako je Komora osnovana da čini ono što ste upravo dobro citirali iz Zakona o obavljanju geodetske djelatnosti, onda Komora taj posao treba činiti i pod prijetnjom da ju zakonodavac pokuša zabraniti! Zašto se onda još uvijek ne događa ovo što zazivate, kad evo sad možete čuti recimo mene da se s Vama potpuno slažem? E, zašto, zato što rad Komore ne uvjetuje samo jedan ili par ljudi. Nažalost, imate i drugu stranu članova Komore, odnosno ovlaštenih inženjera geodezije kao što smo Vi ili ja, ali koji se protive bilo kakvom pokušaju činjenja na "višem nivou". Njima je ovo stanje prihvatljivo, takvi se izuzetno protive bilo kakvoj najavi predsjednika Komore za žešćom akcijom/reakcijom i slično. Nažalost, ovako putem Foruma je premalo prostora i vremena za to dočarati, ali tako nažalost je. Nadam se da će se to što prije razriješiti, jer situacija je daleko od izdržive.

Što se tiče povećanja članarine, koliko sam upoznat sa financijama Komore (a evo stvarno ću Vam podatke probati dostaviti čim prije dok i ja dobijem službene statistike da to ne budu ovako paušalne informacije) apsolutno ne vidimo potrebu za podizanjem članarine u ovom trenutku, niti stručno usavršavanje vidimo kao neophodan izvor financiranja pa da mislite da je ono obavezno samo zbog nekih novaca. I tu se slažem s Vama, da kad bi Komora uistinu sve svoje resurse i energiju u punom smislu upotrijebila za bespoštednu borbu za nas ovlaštenike, članarina i u većem iznosu ne bi predstavljala problem. Samo opet, nismo jedini koji imamo mišljenje o toj temi.

Komentirat ću još ovo Vaše mišljenje oko edukacija za SDGE i to otkud mi pravo da "blatim" DGU. Prvo, ne znam kako ste zaključili da je Komora na edukacije reagirala tek nakon tri mjeseca od početka edukacija, ta Vaša tvrdnja nije istinita. Komora je financiranje edukacija preuzela možda mjesec dana nakon što su one pokrenute, a ne tri mjeseca poslije. Međutim niti to nije cijela istina jer je Komora još od prošlog proljeća, kad je povjerenstvo za rad na Pravilniku o geodetskim elaboratima privodilo glavni dio posla kraju, počela naglašavati i apelirati da će nam trebati edukacije prije puštanja sustava u rad. Geodetska uprava je sve to zanemarila i sustav pustila tako kako je pustila. Danas se DGU hvali da je SDGE pušten u rad 1.9.2018.godine što nije istina. Tada su tek stupili pravilnici na snagu. Ako se vratimo unatrag, SDGE je koliko se sjećam svečano pušten u rad 10.09. uz neku svečanost. To možete vidjeti na ovom linku na Vizuru broj 105, odmah na početku prve vijesti.
https://dgu.gov.hr/UserDocsImages/dokum ... %20105.pdf

21.09 je održana prva radionica SDGE-a u Rijeci:
https://dgu.gov.hr/vijesti/radionica-ve ... -sdge/4850

Do kraja 10 mjeseca je dogovoreno sa Komorom da se sa radionicama ipak ubrza jer je predviđeni tempo bio prespor. Možda Vam se čini da sad bacam nepotrebne informacije, ali kad ste iznijeli ovakvu optužbu da Komora nije poduzela ništa preko tri mjeseca, onda ipak nemam drugog načina da Vas pokušam demantirati. Međutim, jedno od pitanja je zašto su uopće radionice napravljene tako kasno, zašto ljudi nisu dobili pristup sustavu još mjesecima nakon puštanja u rad? Vjerujte mi da smo u Komori pokušavali sve što smo mogli u tom trenutku kako bi se taj kaos smanjio. A vezano malo na ono što sam prethodno napisao, da imaju kolege koji imaju drugačiji stav o tome što bi Komora trebala predstavljati. Kada je Komora htjela pokrenuti otvoreni apel da se pod hitno obustavi ovakav način provođenja promjena u postupku izrade geodetskih elaborata, da se pod hitno obave edukacije (to je bilo još početkom 9.mjeseca!), kada smo trebali jedinstveno nastupiti pred geodetskom upravom, onda se javilo par članova direktno ravnatelju sa svojim razmišljanjem o tome kako je zapravo sve sjajno, sve ide svojim tokom i kako je ovo bilo sjajno iskoordinirano!! E kad ti kolega tako spakuje iza leđa da budem otvoren do kraja, i to ne samo meni nego skoro cijeloj geodetskoj struci, onda se zapitaš tko tu koga? O stvarnim razlozima tih "kolega" ne želim promišljati jer bi mi se vjerojatno sve samo još više zgadilo, ali to Vam je istina o stvarima koje su s tada događale. I još ja ne znam sve, a vjerujem da Vi niste znali ni za ovo.

I pitate se zašto moja ogorčenost postupcima DGU u tim tjednima/mjesecima? Zašto posprdno govorim o šićarenju novca? E pa baš zato što je tada DGU pokazala koliko joj je stalo do privatnog sektora, Vas, mene, nas. Kolega, možete ovo nazvati "blaćenjem" DGU. Ali prije nego to ponovno napišete, recite mi je li blaćenje iznošenje istinitih podataka? I nije problem samo u tih 70 -100 tisuća kuna koliko je je koštala organizacija tih edukacija. Naših novaca od članarina, ljudima koji su u svoje radno vrijeme za koje su već plaćeni, bili dodatno plaćeni da učine ono što smo ih preklinjali mjesecima ranije, ali nisu! Netko se očito pobojao da Komora možda ne bi dala novce za to da su predavanja održavana ranije dok ne postoji pritisak, pa je mislio da je bolje ipak još dodatno sve to odgađati pa tek onda pokrenuti. I onda smo na tim radionicama prije svega redovito slušali nastupe ravnatelja koji je unatoč svemu tome zapravo i dalje kritizirao baš Komoru za nesuradnju. Bio sam osobno na jednom takvom predavanju gdje sam slušao hvalospjeve o samome sebi i krizitiranju svih koji se nisu duboko naklonili njegovom veličanstvu. Tada sam tvrdio, i sad isto tvrdim da je propust Komore što još tada nije otvoreno reagirala na takve ispade. Onda se možda ne bi dogodilo da 90% ovlaštenika dan danas ne zna što se sve događalo prošle jeseni, što se sve događa ove godine i što bi se sve moglo dogoditi slijedeće nedjelje. Ako smatrate da pretjerujem, mogu još malo o ovoj temi, dovoljno dugo smo analizirali što se to prošle jeseni dogodilo i pokazalo se djelima tko ovoj struci želi dobrobit, a tko gleda samo svoj osobni probitak. Recite mi kolega, jel Vi niste uočili jedan frapantan podatak koji je izašao ovih dana u javnost. Na stranicama DGU imate objavljenu vijest o nekom priznanju za SDGE, pa se u nastavku navodi kako je to sjajan sustav te je unatrag godinu dana od puštanja sustava u rad predano preko 10 000 geodetskih elaborata digitalnim putem, odnosno više od 60%! Je li se tko zapitao što sa ovih 40%? Vi i ja znamo da problem nije samo stručno neusavršavanje kolega, nego i nemogućnost sustava da neke elaborate uopće primi digitalno. Međutim ono što me posebno zabrinulo je to što se iz ovih podataka da zaključiti da je unatrag godinu dana izrađeno i predano između 15-20 00 geodetskih elaborata od strane privatnih firmi. Evo link na ovu obavijest:
https://dgu.gov.hr/vijesti/sustav-digit ... tska/5258
Međutim, pogledajte još jednu stvar, jedan intervju od prije koju godinu gdje ravnatelj priča o prosjecima od 60 000 geodetskih elaborata godišnje! Gdje je nestalo preko 40 000 geodetskih elaborata? Preko 2/3 elaborata manje je predano od 1.9. prošle godine. Da ne bude da pričam bez pokrića, pročitajte na prvoj stranici Vizure:
https://dgu.gov.hr/UserDocsImages//doku ... %20HR.pdf

Komora je kriva što još nije učinjeno nešto na "višem nivou" kako ste i sami rekli, već se šutke stoji i promatra devastacija struke. Recite mi samo za kraj, kad bi Komora sutra stala u protest zbog situacije u koju su dovedeni ovlaštenici u privatnom sektoru, pogotovo u malim firmama, kada bi se istupilo u javnost, prema Vladi, premjeru, Saborskim klubovima, javnosti itd. mislite li da bi ovlaštenici podržali Komoru u takvom pokušaju da dođe do pomaka? Bi li Komora mogla očekivati podršku ostatka članova u tome ili bi većina opet ostala kukati unutar svoja četiri zida bojeći se javno istupiti, a par dobro plaćenih kolega bi se javno usprotivilo takvim potezima Komore i ponovno pokušalo sve sakriti pod tepih? Mislite li Vi da bi Komora trebala reagirati na taj način s obzirom da ništa drugo do sada nije urodilo plodom, ili ste pod onim "na višem nivou" mislili na nešto drugo?
Adam Agotić, dipl.ing.geod.
globalni moderator
Mario
Postovi: 3
Pridružen/a: 10 lis 2019, 15:18

Kolega Adame,

prijedlog br.1 smo obradili u drugoj temi pa idemo dalje.

Prijedlog br. 2

Ne znam što bi Vam točno rekao, ne znam u koje kategorije svrstavate troškove- plaće, reprezentacije, edukacije, materijalni troškovi, vanjski suradnici,... Uglavnom, može to biti u više kategorija pa imati podkategorije, svejedno... Poanta ovoga je bila da se vidi je li potrebno podizati članarinu te je li komora zaista funkcionira kako Vi kažete ili ne...

Prijedlog br. 3

Ja stojim pri toj izjavi, dakle smatram da sve ljude treba platiti za njihov trud i rad. Ako treba tu biti zaposleno 10 ljudi na neodređeno ili na ugovor o radu- koji pišu zakone i pravilnike (prijedloge) i nama tako olakšavaju rad onda ja osobno nemam ništa protiv da se članarina poveća- naravno u tom slučaju ne očekujem da imam problema ni sa referentima ni sa zakonima, ni pravilnicima ni objašnjenjima istih. Ja sam uvijek za plaćanje kvalitete- ako će time proizaći to da možemo više zaraditi a manje se baviti glupostima (kao diskutiranjem na forumu o stvarima koje su odavno trebale biti riješene).

Prijedlog br. 4

Kao što sam i napisao u prethodnom postu mene ne interesira previše zbog kojih je to razloga komora podbacila. Sada mi kažete da je tako jer nemate dovoljno ovlasti - OK. Znači nešto treba mijenjati. Ili pokušajte dobiti ovlasti na neki način, ili raspustimo komoru. Čemu komora ako ne može raditi to što treba. Čemu trošenje vremena i novaca ako vas netko spriječava u tome što želite napraviti, ako vam se prijeti ukidanjem, ako vam rade iza leđa i daju lažna obećanja. Znači li to da vi morate napraviti kompromis i nešto ne zahtijevati od DGU (ili neke druge institucije) ili im odobriti to što oni traže od vas ako vam oni zaprijete raspuštanjem???

Ponovno Vam dajem usporedbu sa lošim majstorima- nikakve zamjerke prema ljudima, super je čovjek taj keramičar, ali ne zna postaviti pločice i gotovo... Pa što, da ga ja plaćam zato jer je dobar i baš se trudi? Pa popit ćemo lijepo piće, pojest večeru, podružit se, kad je čovjek već tako dobar, a ja ću pokušati pronaći drugog majstora, ili u konačnici, ako su svi loši (ili im je svima materijal loš pa se te pločice stvarno ne mogu postaviti) onda ću šetati po estrihu, bolje i to nego trošiti novce, vrijeme i živce na majstore...

Što se tiče mog komentara za SDGE edukacije, nema potrebe da idemo u te detalje. Da, nisam iznosio točne činjenice i točne datume ali to sam na kraju i rekao da ako nešto nije točno da se zbog toga ispričavam.
Nije poanta je li se kasnilo 1 mjesec ili 3 mjeseca, poanta je da sve ono bilo kaotično. Zbog koga ili čega, opet, nama nije važno. Te zakulisne igre, to šićarenje novaca, to je valjda svima jasno da je općeprisutna stvar u Lijepoj našoj- to nikad neće nestati- to je ljepota života u RH. Nažalost, tužno ali realno...

Kažem Vam, a i u prošlom postu sam to napisao, vidim ja da pišete vi dopise za svašta nešto. Iskreno, ni ne pročitam svaki put detaljno, vidim o čemu se radi i idem dalje, jer imam posla za odraditi. I vidim ja da je to puno intenzivnije zadnjih par godina- prije nije bilo toliko toga... I svaka vama svima čast na pokušajima, ali nažalost rezultati uvijek dođu prekasno i po meni su i dalje polovični. Možda da nije komore ne bi još došli, ne bi bili ni ovakvi jadni kakvi su sada, to ne znam, ali znam da ovo nije ono kako bi trebalo biti. Što se tiče podataka o broju elaborata, ne znam što bih rekao, ili su brojke za elaborate prije izmišljene ili ne znam koji je razlog- svakako, za našu temu nebitno...

Moja izjava da se sve treba riješiti na višem nivou se odnosila na postavljanje baze potrebne za rad. U to bi spadale izrade pravilnika, zakona, usklađivanje mišljenja sa MGIPU i rješavanje problema katastarskih planova na jedan kvalitetan način, ne kao što se to do sada radilo...

Ukoliko to komora ne može ostvariti na lijepi način, onda pokušajte javnim istupanjem (možete i o tome napraviti anketu prije) prema vladi, saboru, kome god... Ja bih vas podržao, ali ne na način "Živog zida" da idem nositi transparente po Markovom trgu kao redikul pred "ljudima" koje zaboli neka stvar za učitelje, policajce, medicinske sestra i sve ostale bitnije struke koji štrajkaju, a kamoli će ih biti briga za par geodeta što im pravilnici nisu usklađeni. Potpisi, peticija, nekakva pametna inicijativa- DA, primitivno štrajkanje, blokiranje ceste traktorima i ostalo- NE. Što se tiče ostalih članova komore- ne znam, vjerojatno se većina na to ne bi niti obazirala. Nažalost, ljudi samo sebe gledaju a i sustav je toliko loš da svi smatramo da je svaka inicijativa uzaludna i da promjena jednostavno nema- da je sve ovo borba sa vjetrenjačama. Ali opet vam kažem, napravite anketu, obavežite svakoga da je ispuni inače ga kaznite (sa npr. dvostruko većom članarinom) i onda znate koliko vas ljudi podupire. A par dobro plaćenih kolega bi se trebao izgubiti u masi poštenih (ako ih je samo par). A ako vidite da se nitko ne želi boriti, da se možda za nikoga ne treba ni boriti jer smo jednostavno jadni i kao kolege i kao ljudi- lijepo raspustite komoru i neka bude kako je i sada...
Lukičić
Postovi: 1
Pridružen/a: 17 lis 2019, 17:25

Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije članica je CLGE (Council of European Geodetic Surveyors). Prema javno dostupnim informacijama ova europska geodetska asocijacija organizira svoje skupštine i sastanke u inozemstvu pa su tako predsjednik Komore i drugi delegirani predstavnici naše Komore sudjelovali u radu na sjednicama u Španjolskoj, Istanbulu, Njemačkoj, Sloveniji, Belgiji, Albaniji, Rumunjskoj, Makedoniji, Finskoj, Francuskoj i drugim zemljama, i to sve na račun nas članova Komore.

Iako Komora svake godine sudjeluje u obilježavanju „Europskog geodeta godine“ nije se smatralo potrebnim informirati članstvo o međunarodnim aktivnostima Komore niti upoznati članove sa programom rada, suradnjom na europskoj razini i prednostima europskog udruživanja. Za putovanja se potroši više desetaka tisuća kuna na godinu (od naših članarina), međutim na stranicama Komore nećete pronaći izviješća o međunarodnoj suradnji, međunarodne dokumente, vijesti o međunarodnim aktivnostima, smjernice za rad u inozemstvu
Moja su pitanja:
Plaćamo li daleka putovanja predsjednika Komore da bi osigurali bolje mogućnosti za poslovanje naših članova-ovlaštenika u inozemstvu ili da bi odabrana gospoda na račun članova komore obišla atraktivne turističke destinacije?
Zašto članove Komore ne informirate više o ovome?
Avatar
adam.agotic
Postovi: 163
Pridružen/a: 13 lip 2019, 12:54
Lokacija: Slavonski Brod

S obzirom da o CLGEu sam ne znam puno, zamolio sam kolegu da mi da nekoliko informacija po vašem pitanju, što nije nažalost bilo posebno brzo, ali kakva je situacija u Komori zadnjih tjedana, dobro pa sam nešto saznao. Uglavnom, prenosim Vam odgovor na Vaše pitanje:

• Svjesni smo problema sa informiranjem članstva o svima aktivnostima uključujući i međunarodnu suradnju, započeti su projekti koji bi to stanje trebali popraviti – facebook stranica, forum, newsletter ( skupni mail )…
• CLGE okuplja sve europske zemlje i neupitno je da je i Hrvatska treba biti član CLGE
• Od konkretnih projekata možemo izdvojiti izbor Ruđera Boškovića za Europskog geodeta godine 2016 (?)
• Suradnja unutar CLGE i potpisivanje „Code of Professional Qualifications for Property Surveyors“ bitno su doprinijeli izradi dokumenta „Nova uloga ovlaštenog inženjera geodezije“ ( http://www.hkoig.hr/assets/NOVA-ULOGA-O ... dezije.pdf ) koji je Komori omogućio uspješno zalaganje za kvalitetna rješenja primijenjena u novom Zakonu o obavljanju geodetske djelatnosti
• Trenutno je Vladimir Krupa dopredsjednik CLGE što je priznanje kvalitetnog rada naše Komore ( vrijedi napomenuti da troškove aktivnosti dopredsjednika snosi CLGE ).
• Nedavno je puštena u rad nova web stranica CLGE https://www.clge.eu te vas pozivamo da ju posjetite a Komora će u što skorije vrijeme kvalitetnije informirati članstvo o međunarodnim aktivnostima
Adam Agotić, dipl.ing.geod.
globalni moderator
Avatar
adam.agotic
Postovi: 163
Pridružen/a: 13 lip 2019, 12:54
Lokacija: Slavonski Brod

Kolega Mario,
U privitku dostavljam zapisnik sa sjednice skupštine na kojoj je odobreno financijsko izvješće za 2018.godinu. U dokumentu se izvješće nalazi od strnice 49. Do ovog podatka sam zasad došao, a ako budete imali još kakvih pitanja, javite mi se.
Lijep pozdrav
2.1_Zapisnik_6redovitaSkupstina_29032019.pdf.zip
(2.88 MiB) Preuzeto 210 puta.
Adam Agotić, dipl.ing.geod.
globalni moderator
Odgovorite