Evidentiranje zgrade dijelom van građevinske zone

U ovom dijelu foruma je omogućeno svim registriranim korisnicima Foruma samostalno otvaranje tema, a omogućeno je i dodavanje privitaka u .zip formatu ili kao fotografije. Koristite ovaj dio HKOIG Foruma za međusobnu komunikaciju, neka nam ovo posluži kao platforma na kojoj ćemo si međusobno pomagati u radu. Ovdje ste potpuno slobodni prijaviti problem koji imate u svom radu i moliti za pomoć druge kolege. Dozvoljene su sve teme koje se tiču geodetske struke, geodetskog poslovanja, organizacije druženja i slično. Nisu dozvoljene samo teme koje nemaju nikakvu poveznicu sa geodezijom.
Odgovorite
geo13
Postovi: 11
Pridružen/a: 23 stu 2019, 12:27

Pozdrav kolege,

stranka je izgradila i legalizirala zgradu koja pada na dvije katastarske čestice, jedna k.č. je unutar građevinske zone a druga k.č. je van građevinske zone. Kako ucrtati zgradu ako je zakonom o prostornom uređenju čl. 160. st. 2. "Parcelacija zemljišta izvan granica građevinskog područja radi povećanja građevne čestice unutar granice građevnog područja nije dopuštena.", a katastar ne dozvoljava evidentiranje zgrade na dvije katastarske čestice?
Avatar
adam.agotic
Postovi: 163
Pridružen/a: 13 lip 2019, 12:54
Lokacija: Slavonski Brod

Poštovanje kolega,

jeste li probali vidjeti u katastru da napravite elaborat spajanja cijelih čestica na kojima se nalazi postojeća zgrada? Takav elaborat ne ide u graditeljstvo na potvrdu, pa mislim da bi katastar možda to i dozvolio?

Druga varijanta da probate u graditeljstvu vidjeti ima li ikakva opcija da se utvrdi građevna čestica "sukladno pravilima struke" za tu zgradu....

Ako ništa od ovoga ne prolazi, a ni drugi kolege ne budu imali ideje, javite mi se u inbox ili mail, pa pokušam pomoći
Adam Agotić, dipl.ing.geod.
globalni moderator
hrvojelink
Postovi: 21
Pridružen/a: 01 kol 2019, 15:10
Lokacija: Vuka

Kolega Adam je u pravu. Takav se elaborat radi, propisan je zakonom o prostornom uređenju a i našim pravilnikom. Samo moraju se riješiti imovinsko pravni odnosi da vlasništvo bude jednako.

Lijep pozdrav.
hrvojelink
Postovi: 21
Pridružen/a: 01 kol 2019, 15:10
Lokacija: Vuka

Ili ako su iznosi prelaska međe takve zgrade na drugu česticu unutar dopuštenog odstupanja, možda se može ispraviti međa kao evidentiranje stvarnog položaja. Ima tu rješenja.

Lijep pozdrav drugi puta.
geo13
Postovi: 11
Pridružen/a: 23 stu 2019, 12:27

Poštovani kolege,

Razmišljao sam i ja de se spoje cijele čestice u jednu, tj prvo parcelirati negrađevinsku, rješiti vlasništvo jer je stranka suvlasnik negrađevinske, te onda evidentirati zgradu i spojiti cijele čestice. Zahvaljujem na mišljenjima.

LP
AnteZ
Postovi: 37
Pridružen/a: 04 kol 2019, 20:29

zakon o legalizaciji je dopuštao legalizaciju objekta neovisno o parceli, zahtjev je mogao predati bilo tko, podnositelj zahtjeva je dobio dokument kojim ima legalan objekt te smo mi dužni/ovlašteni na osnovu rješenja o izvedenom stanju upisati objekt.

bilo kakvo spajanje, parceliranje, rješavanje imovinsko - pravnih odnosa, ishođenja rješenja o utvrđivanju građevne čestice i sl. je dodatni trošak za stranku koja želi evidentirati legalan objekt. Stranku ne zanima na čijoj je zemlji sagradila objekt (malo blesavo, ali po zakonu) odnosno ne zanima je parcela već samo objekt.

objekt se upisuje na osnovu rješenja o izvedenom stanju s tim da se dio objekta koji ulazi na drugu česticu stavlja u layer 1_kc_medja_snimljeno-iskolceno i objekt se evidentira na međi s tim da se površine parcela ne diraju.

Sve što su kolege navele isto može proći, ali je dodatni trošak za stranku koja ne dobiva ono što želi, SAMO upis legalnog objekta.

Ugodan ostatak večeri

edit: ako se sjećate analognih (papirnatih) planova (pitajte starije kolege) gdje su se objekti vezali sa parcelom sa onim "Z", neki su taj "Z" zvali i klamarica. Legalizacijom se taj "Z" potpuno zanemario.
jtubic
Postovi: 2
Pridružen/a: 01 kol 2019, 13:57

Za jednu takvu zgradu koja je cijela izvan građevinskog zemljišta tražio sam Utvrđenje građevne čestice. Dobio sam odgovor u takvim situacijama prema nekom od zakona ili pravilnika da se može formirati zemljište samo ispod zgrade ili u širini od 0.5 m od zgrade. Te to postaje građevinsko...
Galic
Postovi: 2
Pridružen/a: 12 kol 2019, 12:11

Poštovani,
Prema zakonu o prostornom uređenju 7.5. PARCELACIJA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA
Uvjeti parcelacije
članak 161. stavak 2.
Parcelacija izgrađenog građevinskog zemljišta može se, osim u skladu s aktima i
planovima iz članka 160. stavka 1. ovoga Zakona, provoditi i u svrhu spajanja cijelih
katastarskih čestica na kojima je izgrađena postojeća zgrada.
Dakle obije čestice moraju biti u zoni građevinske namjene (prošao sam dopisivanja sa općinama i gradovima jer je bilo slučajeva kada ni to određeni katastri (u početku) nisu dopuštali).
Ono što Vam preostaje je pokušati sa rješenjem o utvrđivanju građevne čestice (u konačnici vjerojatno samo za spajanje dijela pod objektom u negrađevinskoj zoni sa česticom u građevinskoj zoni)
Pozdrav
Galić
Avatar
adam.agotic
Postovi: 163
Pridružen/a: 13 lip 2019, 12:54
Lokacija: Slavonski Brod

jtubic je napisao/la: 28 stu 2019, 14:10 Za jednu takvu zgradu koja je cijela izvan građevinskog zemljišta tražio sam Utvrđenje građevne čestice. Dobio sam odgovor u takvim situacijama prema nekom od zakona ili pravilnika da se može formirati zemljište samo ispod zgrade ili u širini od 0.5 m od zgrade. Te to postaje građevinsko...
Jasmine,
upravo to sam imao i ja sad nedavno. S tim da su meni rekli da napravim 3m oko zgrade zbog otvora. U privitku imam fotografiju kako to izgleda. Doduše, kod mene je malo drugačiji problem bio jer sam trebao odcjepiti građevni dio čestice od negrađevnog (specifičan zahtjev investitora) pa su mi u graditeljstvu dali da ipak dio ispod zgrade i 3m okolo ostavim u građevnoj čestici. Predmet je trenutno još na potvrđivanju, ali evo ovako smo se mi uspjeli snaći...
Primjer.png
Primjer.png (21.56 KiB) Pogledano 5344 puta.
Adam Agotić, dipl.ing.geod.
globalni moderator
Daniel
Postovi: 13
Pridružen/a: 08 kol 2019, 08:11

jtubic je napisao/la: 28 stu 2019, 14:10 Za jednu takvu zgradu koja je cijela izvan građevinskog zemljišta tražio sam Utvrđenje građevne čestice. Dobio sam odgovor u takvim situacijama prema nekom od zakona ili pravilnika da se može formirati zemljište samo ispod zgrade ili u širini od 0.5 m od zgrade. Te to postaje građevinsko...
Pa u slučajevima kada je ozakonjena zgrada izvan građevinskog područja, znam čitav niz slučajeva gdje je rješenjem utvrđeno da se građevna čestica formira samo za zemljište ispod zgrade. Stranka bi naprosto temeljem rješenja o izvedenom stanju podnijela zahtjev za utvrđivanje građevne čestice. Nisam siguran da li se u takvim slučajevima išlo na izradu prijedloga za utvrđivanje građevne čestice.

Treba biti svjestan da se u tim okolnostima radi o građevinskom zemljištu koje isključivo služi za neophodnu uporabu već postojeće zgrade i to pod uvjetom da je zgrada zakonita (ozakonjena).
Odgovorite