Obavijest Ministarstva - MGIPU

U ovom dijelu foruma je omogućeno svim registriranim korisnicima Foruma samostalno otvaranje tema, a omogućeno je i dodavanje privitaka u .zip formatu ili kao fotografije. Koristite ovaj dio HKOIG Foruma za međusobnu komunikaciju, neka nam ovo posluži kao platforma na kojoj ćemo si međusobno pomagati u radu. Ovdje ste potpuno slobodni prijaviti problem koji imate u svom radu i moliti za pomoć druge kolege. Dozvoljene su sve teme koje se tiču geodetske struke, geodetskog poslovanja, organizacije druženja i slično. Nisu dozvoljene samo teme koje nemaju nikakvu poveznicu sa geodezijom.
Odgovorite
Josip Vejmelka
Postovi: 1
Pridružen/a: 14 ruj 2021, 12:54

Poštovani kolege,

Evo mi je u oko upala obavijest ministarstva o postupanju u slučajevima izmjena zahtjeva za ozakonjenje zgrada. Obzirom da je određeni broj zahtjeva još uvijek u postupku, nije loše pogledati obavijest koja se navodno temelji na odlukama upravnog suda (koje nisu navedene) koje prenosim u cijelosti:
Izmjena zahtjeva za ozakonjenje
Povodom Vaših upita vezanih uz ''ustupanje'', odnsono ''proširenje'' podnesenih zahtjeva za donošenje rješenja o izvedenom stanju s čime u vezi tražite uputu za postupanje od strane ovoga Ministarstva, obavještavamo Vas kako slijedi.

Upravni sud je prilikom ocjene zakonitosti upravnih akata zauzeo stajalište prema kojem zahtjevi u kojima su umjesto prvotnog zahtjeva podneseni drugi, tj. za ozakonjenje drugih zgrada, odnosno u slučajevima u kojima su prvotni zahtjevi dopunjeni zahtjevima za ozakonjenje i drugih zgrada, ako su takvi zahtjevi podneseni unutar zakonom propisanog roka do kojeg se sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (''Narodne novine'', broj 86/12, 143/13, 65/17 i 14/19) mogao podnijeti zahtjev za donošenje rješenja o izvedenom stanju, dakle najkasnije do 30. lipnja 2018., iste je potrebno uzeti u razmatranje kao novo postavljene zahtjeve. Međutim, ako su takvi zahtjevi podneseni nakon navedenog roka, iste, kako je to propisano odredbom članka 10. stavka 3. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, valja odbaciti rješenjem.

Dakle, u ovome trenutku, podnesen zahtjev za donošenje rješenja o izvedenom stanju ne može se izmijeniti, odnosno proširivati na načine da se umjesto prvotnog zahtjeva podnesu drugi, tj. za ozakonjenje drugih zgrada, odnosno da se prvotni zahtjevi dopunjuju zahtjevima za ozakonjenje i drugih zgrada. To stoga jer se ne radi o izmjeni zahtjeva koju ima u vidu citirana odredba članka 45. stavka 1. Zakona o općem upravnom postupku (''Narodne novine'', broj 47/09) pa takvi zahtjevi za izmjenu zahtjeva sukladno stavku 2. istog članka istoga Zakona valjaju biti odbačeni rješenjem.

Obavijest Ministarstva 360-01/21-02/204 od 1. lipnja 2021.
U prilogu je i https://mpgi.gov.hr/pristup-informacija ... adama/6394
Odgovorite