Obavještavanje u daleke zemlje

U ovom djelu Foruma će se objavljivati mišljenja HKOIG, u pravilu Odbora za etiku, stručna pitanja i propise na postavljena pitanja članstva. Otvaranje tema na ovom djelu foruma je dozvoljeno samo moderatorima radi same namjene ovog odjeljka. Komentairanje je naravno, dozvoljeno svim članovima Foruma.
Trebalo je malo vremena dok posložimo način rada Odbora po ovim pitanjima, te od sad pa nadalje očekujemo u kraćim rokovima davati podršku svim članovima Komore.
Upiti i mišljenja dana u ovom dijelu Foruma će biti anonimizirana na način da se ne otkrivaju imena osoba koje upit postavljaju, podaci o konkretnim državnim uredima, niti podaci o konkretnim lokacijama ukoliko isto nije neophodno za smislenost cijelog odgovora. Želja nam je objavom ovih odgovora pomoći članstvu, a ne ukazivati na pojedince ili poticati narušavanje odnosa među kolegama.
Odgovorite
Avatar
adam.agotic
Postovi: 163
Pridružen/a: 13 lip 2019, 12:54
Lokacija: Slavonski Brod

TEKST UPITA:
Poštovani,

molim Vas Vaše mišljenje o postupanju sa poštanskim povratnicama vezanima za obavještavanje nositelja prava na predmetnim i susjednim katastarskim česticama.

Naime, događa se da gotovo u svakom elaboratu imamo nekoga sa stranom adresom. Konkretno, imamo problema ako su nositelji prava u Kanadi.

Događa se da pošaljemo obavijest no pošta i nakon mjesec dana i duže, ima status “stavljeno u vreću” ili “otpremljeno u inozemstvo” i o toj pošiljci mi nemamo nikakvih povratnih informacija. Do nedavno je katastarskim uredima bilo dovoljno predati status pošiljke i kopiju knjige pošte na dan predaje elaborata na pregled, no već neko vrijeme, jedan od katastarskih ureda (da ne imenujem) u koje predajemo elaborate na pregled i ovjeru, traži da se dostavi Rješenje pošte nakon pokrenutog potražnog postupka za poslanom pošiljkom.

Taj cijeli proces u konačnici traje par mjeseci jer: prvo mi čekamo oko mjesec dana da se povratnica vrati, ukoliko se ne vrati predajemo potražnicu za koju pošta ima rok 3 mjeseca za odgovorom.

Ne znam da li to uopće ima smisla ukoliko je u elaboratu jedna takva povratnica za nositelja prava koji ima gotovo zanemariv udio u susjednoj kč. a predmetni elaborat nije provediv dok pošta ne obavi cijeli postupak.

U međuvremenu dolazi i do promjena na katastarskom planu i u vlasničkoj strukturi na okolnim česticama pa se često cijeli elaborat mora ispravljati i postupak pokretati skoro ispočetka.

Konkretno, jedan elaborat je predan 26.07.2021. godine na pregled. Dana 11.08.2021. godine dobivamo zaključak u kojem u jednoj od točaka se navodi: potrebno je pokrenuti potražni postupak zbog nevraćene povratnice kod Hrvatske pošte za pošiljke …. te priložiti potvrdu o uručenju poštanske pošiljke.

No, još 05.07. smo podnijeli zahtjev za pokretanje potražnog postupka i do danas nismo dobili nikakvo rješenje o predmetnoj pošiljci (niti da je uručena, niti da je izgubljena)

U međuvremenu je istekao rok za dopunu elaborata i katastar je odbacio elaborat.



Molim Vas Vaše mišljenje u vezi odnošenja prema gore navedenim problemima jer smatram da naručitelj nije kriv za loše poslovanje Hrvatske pošte i gubljenje pošiljaka, a isto smatram da ni mi kao izvoditelji ne bi trebali “zavlačiti” izradu elaborata radi tuđih propusta u pružanju usluga.



Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru.
Adam Agotić, dipl.ing.geod.
globalni moderator
Avatar
adam.agotic
Postovi: 163
Pridružen/a: 13 lip 2019, 12:54
Lokacija: Slavonski Brod

ODGOVOR ODBORA ZA ETIKU, STRUČNA PITANJA I PROPISE

Poštovani, 

Vezano za Vaš upit, obzirom da Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije nije nadležna za davanje tumačenja Zakona i podzakonskih akata, spremni smo Vam dati slijedeće neobvezujuće mišljenje.

Odbor za etiku, stručna pitanja i propise svjestan je problema dostave poštanskih pošiljki u udaljene zemlje, kao i još većeg problema povratka poštanskih povratnica iz udaljenih zemalja. Ovaj Odbor ukazuje na važeće odredbe Pravilnika o geodetskim elaboratima (NN 59/18) , sa naglaskom na stavak 4. članka 74.
Članak 74.

(1) Izvješće o utvrđivanju međa i drugih granica te o novom razgraničenju potpisuju osobe koje su u izvješću navedene nositeljima prava na katastarskim česticama koje su predmet elaborata.

(2) Izvješće iz stavka 1. ovoga članka potpisuju i osobe koje su u izvješću iz stavka 1. ovoga članka navedene nositeljima prava na katastarskim česticama koje su susjedne katastarskim česticama koje su predmet elaborata za sve međe za koje je izrada tog izvješća predviđena člankom 67. ovoga Pravilnika.

(3) Susjednom katastarskom česticom, u primjeni ovoga Pravilnika, smatra se katastarska čestica koja neposredno graniči s područjem mjerenih podataka (PMP), a nije predmetna čestica.

(4) Za osobe iz stavaka 1. i 2. ovoga članka koje nisu potpisale izvješće o utvrđivanju međa i drugih granica te o novom razgraničenju, elaboratu se prilaže dokaz da su bili pozvani na predočavanje elaborata.

(5) Izvješće iz članka 67. stavka 5. ovoga Pravilnika potpisuje ovlašteni predstavnik pravne osobe koja upravlja cestom odnosno predstavnik jedinice lokalne samouprave.
Tehničkim specifikacijama za geodetske elaborate str. 34 je nadalje objašnjeno:
„Za nositelje prava koji nisu nazočili predočavanju izrađenog elaborata ili naknadno dali suglasnost na predočeni elaborate, u elaborate se prilažu poštanske povratnice kao dokaz da je ovlašteni geodetski izvoditelj s istima pokušao stupiti u kontakt.“
Sukladno navedenom, ovaj Odbor je mišljenja da je katastarski ured u pravu kada traži potražnice kao dokaze uručenih pošiljki. Međutim, ovaj Odbor je spreman ukazati i na odredbe članka 75. Pravilnika o geodetskim elaboratima (NN 59/18) u kojem stoji:
Članak 75.

(1) Za elaborate kojima se obrađuje više katastarskih čestica ili veća površina i za elaborate koji se izrađuju za potrebe izgradnje linijskih građevina (cesta, željezničke pruge, kanala i sl.) predočavanje elaborata i izrada izvješća o utvrđivanju međa i drugih granica obavlja se prilikom izlaganja elaborata na javni uvid.

(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, predočavanje drugih elaborata propisanih ovim Pravilnikom i izrada izvješća o utvrđivanju međa i drugih granica može se obaviti prilikom izlaganja elaborata na javni uvid u slučaju kada ovlaštena osoba koja izrađuje elaborat utvrdi da su nositelji prava na katastarskim česticama koje su susjedne predmetnim katastarskim česticama umrle osobe, osobe bez adresa i osobe nepoznatog boravišta odnosno sjedišta.

(3) Izlaganje elaborata na javni uvid obavlja ovlaštena osoba, na području jedinice lokalne samouprave u kojoj se nalazi katastarska općina unutar koje je izrađen elaborat.

(4) Pozivanje na javni uvid obavlja se objavljivanjem pisanog poziva u lokalnom glasilu (koje isključuje i objavljivanje pisanog poziva samo u elektroničkim medijima) dostupnom na području za koji se izrađuje elaborat, a iznimno se može obaviti i slanjem pojedinačnih poziva nositeljima prava.

(5) Izvješće iz stavka 1. ovoga članka sadrži sve eventualne primjedbe na elaborat, potpise nositelja prava na katastarskim česticama koje su predmet elaborata odnosno dokaze da su navedeni nositelji prava bili pozvani na izlaganje na javni uvid.
Sukladno citiranim odredbama, ukoliko se u sklopu predmetnog elaborata utvrdi da su nositelji prava na katastarskim česticama koje su susjedne predmetnim katastarskim česticama umrle osobe, osobe bez adresa i osobe nepoznatog boravišta odnosno sjedišta, umjesto obaveze obavijesti i prilaganja povratnica geodetski elaborat može se izložiti i na javni uvid. Ovaj Odbor posebno bi ukazao na odredbe stavka 1 ovog članka „više katatastarskih čestica ili veća površina“ koje nisu jednoznačne te je ostavljen prostor za tumačenja citiranih odredbi od strane katastarskih ureda.

Odbor za etiku, stručna pitanja i propise Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije je svjestan navedene problematike, međutim ističe da bi rješenje trebalo tražiti u eventualnim izmjenama postojeće regulative. Činjenica da nositelj prava na čestici koja graniči sa predmetnom česticom živi u inozemstvu pak, ne bi smjela umanjiti pravo na sudjelovanje pri izradi geodetskog elaborata. Iako su takve situacije u praksi zapravo vrlo rijetke, događa se da vlasnik koji živi u inozemstvu ipak dođe i sudjeluje u obilježavanju međa ili izlaganju elaborata, bilo osobno, ili putem opunomoćenika. Nažalost, globalna situacija oko pandemije koronavirusa je u značajnoj mjeri otežala međunarodnu komunikaciju.
Adam Agotić, dipl.ing.geod.
globalni moderator
Avatar
adam.agotic
Postovi: 163
Pridružen/a: 13 lip 2019, 12:54
Lokacija: Slavonski Brod

NASTAVAK UPITA:

Poštovani,
zahvaljujem se na detaljnom odgovoru.

No, nastavno na Vaš dopis i dopis DGU-a koji se slažu budući da ste odgovorili službeno kako zakon kaže, pokrenuli smo pitanje prema Hrvatskoj pošti vezano za povratnice kao dokaze obavještavanja stranaka i dobili smo sljedeći odgovor (u prilogu).

Po tome ispada da zbog COVID19 situacije pošta u Kanadi uopće ne dostavlja pošiljke, tj. ne vode dokaze o uručenju pošte primatelju, a i nakon pokrenute potražnice nitko ne može sa sigurnošću garantirati da li je ta pošiljka stvarno uručena ili je netko stavio “kvačicu” reda radi da skrati postupak.

Budući da je takva situacija u svijetu zbog COVID-a molim Vas da još jednom probate razmotriti “novonastalu” situaciju jer mi geodetski izvoditelji ipak moramo raditi svoj posao, a nažalost posao nam se svodi da ovisimo o tuđim uslugama koje se ne obavljaju kako bi trebale. Napominjem da je i dalje riječ o pozivima/obavijestima, ugl. jednog od posjednika/suvlasnika na SUSJEDNIM katastarskim česticama.

Da li postoji mogućnost da se nekako, barem privremeno “olabavi” zakon i pravilnik vezan za obavijesti posjednika/vlasnika dok je pandemija COVID-a aktualna u svijetu i dok se situacija ne stabilizira.

Smatram da bi se nešto trebalo poduzeti i zaštiti geodetske izvoditelje i prilagoditi se kako se i ostale struke i usluge prilagođavaju.

Hvala na razumijevanju.
Adam Agotić, dipl.ing.geod.
globalni moderator
Avatar
adam.agotic
Postovi: 163
Pridružen/a: 13 lip 2019, 12:54
Lokacija: Slavonski Brod

DODATNI ODGOVOR ODBORA ZA ETIKU, STRUČNA PITANJA I PROPISE

Poštovani,

Vezano za Vaš upit, obzirom da Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije nije nadležna za davanje tumačenja Zakona i podzakonskih akata, spremni smo Vam dati slijedeće neobvezujuće mišljenje. Nastavno na Vaš upit, te na vaš odgovor u kojem navodite i nove relevantne informacije, Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije spremna je ukazati na slijedeće.

Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije (dalje: Komora) je u više navrata ukazivala upravo na problem dostave u udaljene zemlje te problem poštanskih povratnica. Međutim, Komora je također svjesna da je u trenutnim postupanjima, do izmjena zakonske regulative nije moguće drugačije postupanje od prethodno navedenog. Budući su upravo u tijeku izmjene Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, na koje je Komora u svojoj opsežnoj Analizi primjedbama na Prijedlog zakona, između ostalog, predložila izmjene postupanja upravo u ovim situacijama, Komora Vas i ovim putem poziva da svoje primjedbe na Prijedlog zakona bilo vezano za ovu ili neku drugu stručnu temu istaknete na javnom savjetovanju.
Adam Agotić, dipl.ing.geod.
globalni moderator
Odgovorite