Vrsta i stabilizacija točke na međi

U ovom dijelu foruma je omogućeno svim registriranim korisnicima Foruma samostalno otvaranje tema, a omogućeno je i dodavanje privitaka u .zip formatu ili kao fotografije. Koristite ovaj dio HKOIG Foruma za međusobnu komunikaciju, neka nam ovo posluži kao platforma na kojoj ćemo si međusobno pomagati u radu. Ovdje ste potpuno slobodni prijaviti problem koji imate u svom radu i moliti za pomoć druge kolege. Dozvoljene su sve teme koje se tiču geodetske struke, geodetskog poslovanja, organizacije druženja i slično. Nisu dozvoljene samo teme koje nemaju nikakvu poveznicu sa geodezijom.
Odgovorite
gsg
Postovi: 2
Pridružen/a: 06 stu 2019, 08:34

Prema "pitanjima i odgovorima" točka 5.3 "Atributi detaljnih točaka zgrada", ukoliko je međa zid ili drugi linijski objekt stavljamo 21-9 i kvadratić. Dobio sam par zaključaka gdje me traže da umjesto kvadratića stavim kružić. Staviti ću kako me traže iz katastra, ali bi volio da se netko napokon dogovori kako treba raditi.
Kakva su vaša iskustva?
Avatar
adam.agotic
Postovi: 163
Pridružen/a: 13 lip 2019, 12:54
Lokacija: Slavonski Brod

Poštovanje GSG,
mi smo prije 5-6 godina imali nekoliko rasprava sa katastrima kad ide "kvadratić", a kad "kružić". U jednom pravilniku, mislim o katastarskoj izmjeri i tehničkoj reambulaciji je u članku 21. je pisalo:
"Međe i druge granice katastarskih čestica koje čine jasno raspoznatljive lomne točke građevina (kuća, zgrada, ograda i sl.), nije potrebno obilježavati prema pravilu iz stavka 1. ovog članka."
Bio mi je i inspektor tada u uredu i potvrdio da prema tome na ograde i slično ispravno stavljamo "kvadratić" unatoč primjedbama katastra da ssmo trebali stavljati "kružiće". Od tada mi uvijek koristimo "kvadratiće" ako se radi naprimjer o ogradama i nisam dugo imao situaciju da me netko tražio da mjenjam na "kružić". možda prije godinu i pol u jednom katastru, ali sam probao objasniti zašto to neću mjenjati, uputio referenta da piše zaključak ako je 100% siguran u to što govori, i napomenuo da ću mu ako to učini pozvati nadzor. Taj je prihvatio "kvadratić" taj puta. Nažalost, ima referenata kojima nikakvo uvjeravanje ne pomaže, pa smo onda za neke stvari znali slati nadzore. Nekada je nadzor znao biti od pomoći, zadnjih godina nisam imao pozitivnih iskustava.
Tko god da dobije Komoru na upravljanje naredne četiri godine nakon ovih izbora, mora po ovom pitanju pomoći ovlaštenicima, trenutno stanje je takvo da ne mogu odabrati prikladan epitet, a da bude istovremeno realan i neuvredljiv...
Adam Agotić, dipl.ing.geod.
globalni moderator
Daniel
Postovi: 13
Pridružen/a: 08 kol 2019, 08:11

Sada imamo i primjere za izradu GDGE (koji se mogu preuzeti sa SDGE-a > Pomoć > Primjeri) na kojima se jasno vidi da se na lomne točke, koje su istovremeno i ograda, stavlja kvadratić što je i logično ako je ograda ujedno i druga građevina.
Odgovorite