Evidentiranje izvedenog stanja ceste

U ovom dijelu foruma je omogućeno svim registriranim korisnicima Foruma samostalno otvaranje tema, a omogućeno je i dodavanje privitaka u .zip formatu ili kao fotografije. Koristite ovaj dio HKOIG Foruma za međusobnu komunikaciju, neka nam ovo posluži kao platforma na kojoj ćemo si međusobno pomagati u radu. Ovdje ste potpuno slobodni prijaviti problem koji imate u svom radu i moliti za pomoć druge kolege. Dozvoljene su sve teme koje se tiču geodetske struke, geodetskog poslovanja, organizacije druženja i slično. Nisu dozvoljene samo teme koje nemaju nikakvu poveznicu sa geodezijom.
Odgovorite
geo13
Postovi: 11
Pridružen/a: 23 stu 2019, 12:27

Poštovani,

naš ured je izradio nekoliko geodetskih projekata kojim su se utvrdile međe koje je ujedno Općina/Grad potpisala, za neke od geodetskih projekata su i izdane građevinske/lokacijske dozvole kojim se provela 1. faza, te se nakon toga Općina/Grad odlučila izraditi geodetski elaborat za evidentiranje izvedenog stanja ceste a geodetska firma koja je izrađivala nije preuzela podatke geodetskog projekta već je pregazila sa svojim podacima što im je i katastar dopustio potvrđivanjem geodetskog elaborata, a po meni trebao. Negdje su čak ušli u parcelu 1 m i skinuli 15 m2 parcele. Moglo se čak desiti da je prema projektu pomoćna zgrada (garaža) na međi, ali sva sreća da nije.

Ispada da u ovoj državi više ništa nije sigurno, da Općine/Gradovi izvlaštuju bez naknade nešto što sigurno nije cesta, uz pomoć nekih naših kolega, i blagoslovom DGU-a.

Sve više je ovakvih slučajeva a time dolazi do toga da stranke imaju sve lošije mišljenje o našoj struci i nama kao ovlaštenicima.

Šta komora misli o ovakvim slučajevima i kako misli ta mišljenja zastupati pred DGU-om?
Kako ispraviti pogrešku (namjernu ili nenamjernu) i tko je dužan ispraviti je?

lp,
geo13
Avatar
adam.agotic
Postovi: 163
Pridružen/a: 13 lip 2019, 12:54
Lokacija: Slavonski Brod

Kolega,
iz vašeg posta zaključujem da želite mišljenje Komore, pa Vas molim da Vaše pitanje onda uputite i na adresu regulativa@hkoig.hr.
Ovaj je dio Foruma predviđen za otvorenu raspravu među kolegama, i tu Vam recimo ja mogu dati svoje osobno mišljenje, ali ne u ime HKOIG...
Upit će proći svoju proceduru i kad mišljenje bude izrađeno, dobit ćete ga, a bit će objavljeno i na Forumu
Lijep pozdrav i hvala za razumijevanje
Adam Agotić, dipl.ing.geod.
globalni moderator
ivona
Postovi: 1
Pridružen/a: 04 ruj 2019, 20:51

tzv. legalna otimačina
XXX
Postovi: 19
Pridružen/a: 30 kol 2019, 18:12

Može se raspravljati da li je otimačina ili nije, ali u konkretnom slučaju je riječ o tome da izvoditelj geodetskog elaborata izvedenog stanja ceste nije preuzeo podatke prethodno potvrđenog geodetskog projekta na susjednoj katastarskoj čestici na temelju kojeg je izdana akt za građenje, a da onda ni referent u katastarskom uredu koji je pregledao elaborat nije uputio izvoditelja da ispravi grešku koju je učinio pri izradi elaborata. Dakle, riječ je o pogrešci izvoditelja i referenta.

Po meni je rješenje, da katastar pri provedbi sljedeće faze geodetskog projekta (spajanje ili evidentiranje zgrade) ''pregazi'' podatke ceste...

Inače, sada se pri izradi elaborata cesta, koji su neupravni postupci, moraju preuzeti točke SE na susjednim k.č. koje imaju mjerilo 1 budući da su one sastavni dio rješenja u upravnom postupku. Vjerujte mi da i tu ima svačega budući da neki kolege definiraju međe prema cestama na potpuno neshvatljiv način.
geo13
Postovi: 11
Pridružen/a: 23 stu 2019, 12:27

i po meni je logično da se pregazi cesta, ali čisto sumnjam da će katastar dozvoliti to.
Odgovorite