Stranica: 1/1.

Vrsta i stabilizacija točke na međi

Postano: 14 vel 2020, 11:46
Postao/la gsg
Prema "pitanjima i odgovorima" točka 5.3 "Atributi detaljnih točaka zgrada", ukoliko je međa zid ili drugi linijski objekt stavljamo 21-9 i kvadratić. Dobio sam par zaključaka gdje me traže da umjesto kvadratića stavim kružić. Staviti ću kako me traže iz katastra, ali bi volio da se netko napokon dogovori kako treba raditi.
Kakva su vaša iskustva?

Re: Vrsta i stabilizacija točke na međi

Postano: 15 vel 2020, 07:42
Postao/la adam.agotic
Poštovanje GSG,
mi smo prije 5-6 godina imali nekoliko rasprava sa katastrima kad ide "kvadratić", a kad "kružić". U jednom pravilniku, mislim o katastarskoj izmjeri i tehničkoj reambulaciji je u članku 21. je pisalo:
"Međe i druge granice katastarskih čestica koje čine jasno raspoznatljive lomne točke građevina (kuća, zgrada, ograda i sl.), nije potrebno obilježavati prema pravilu iz stavka 1. ovog članka."
Bio mi je i inspektor tada u uredu i potvrdio da prema tome na ograde i slično ispravno stavljamo "kvadratić" unatoč primjedbama katastra da ssmo trebali stavljati "kružiće". Od tada mi uvijek koristimo "kvadratiće" ako se radi naprimjer o ogradama i nisam dugo imao situaciju da me netko tražio da mjenjam na "kružić". možda prije godinu i pol u jednom katastru, ali sam probao objasniti zašto to neću mjenjati, uputio referenta da piše zaključak ako je 100% siguran u to što govori, i napomenuo da ću mu ako to učini pozvati nadzor. Taj je prihvatio "kvadratić" taj puta. Nažalost, ima referenata kojima nikakvo uvjeravanje ne pomaže, pa smo onda za neke stvari znali slati nadzore. Nekada je nadzor znao biti od pomoći, zadnjih godina nisam imao pozitivnih iskustava.
Tko god da dobije Komoru na upravljanje naredne četiri godine nakon ovih izbora, mora po ovom pitanju pomoći ovlaštenicima, trenutno stanje je takvo da ne mogu odabrati prikladan epitet, a da bude istovremeno realan i neuvredljiv...

Re: Vrsta i stabilizacija točke na međi

Postano: 06 ožu 2020, 14:55
Postao/la Daniel
Sada imamo i primjere za izradu GDGE (koji se mogu preuzeti sa SDGE-a > Pomoć > Primjeri) na kojima se jasno vidi da se na lomne točke, koje su istovremeno i ograda, stavlja kvadratić što je i logično ako je ograda ujedno i druga građevina.