Komunikacija i postupanje prema nositeljima prava na susjednim katastarskim česticama

U ovom djelu Foruma će se objavljivati mišljenja HKOIG, u pravilu Odbora za etiku, stručna pitanja i propise na postavljena pitanja članstva. Otvaranje tema na ovom djelu foruma je dozvoljeno samo moderatorima radi same namjene ovog odjeljka. Komentairanje je naravno, dozvoljeno svim članovima Foruma.
Trebalo je malo vremena dok posložimo način rada Odbora po ovim pitanjima, te od sad pa nadalje očekujemo u kraćim rokovima davati podršku svim članovima Komore.
Upiti i mišljenja dana u ovom dijelu Foruma će biti anonimizirana na način da se ne otkrivaju imena osoba koje upit postavljaju, podaci o konkretnim državnim uredima, niti podaci o konkretnim lokacijama ukoliko isto nije neophodno za smislenost cijelog odgovora. Želja nam je objavom ovih odgovora pomoći članstvu, a ne ukazivati na pojedince ili poticati narušavanje odnosa među kolegama.
Odgovorite
Avatar
adam.agotic
Postovi: 103
Pridružen/a: 13 lip 2019, 12:54
Lokacija: Slavonski Brod

Komunikacija i postupanje prema nositeljima prava na susjednim katastarskim česticama

Post Postao/la adam.agotic » 09 lis 2020, 14:20

TEKST UPITA:
Poštovani!
Poziv,koji Vam šaljem u priv.dobio sam dan prije,te ga odgodio zbog prije dogovorenih obveza.
Sada mi nije jasno,kako je fima ipak izmijerila susjednu parcelu bez moga prisustva,kada su mi poslali poziv u kojemu jasno piše,da sukladno zakonu moram biti prisutan.Na toj međi sada susjed gradi ogradu.
Molim Vas da mi odgovorite kako je to moguće i je li susijed ima pravo na to,ako se ja ne slažem sa izmijerom,i je li firma ispravno postupila.
Ako nisu smijeli tako postupiti,a mislim da nisu iz priloženog poziva,isto tako Vas molim da me uputite, što sada da radim,ograda je za mene nevažeća, te stvarno ne mogu dopustit daljnje građenje na osnovu gore navedenog.

Hvala,te Lp
Adam Agotić, dipl.ing.geod.
globalni moderator

Avatar
adam.agotic
Postovi: 103
Pridružen/a: 13 lip 2019, 12:54
Lokacija: Slavonski Brod

Re: Komunikacija i postupanje prema nositeljima prava na susjednim katastarskim česticama

Post Postao/la adam.agotic » 09 lis 2020, 14:25

ODGOVOR ODBORA ZA ETIKU, STRUČNA PITANJA I PROPISE
Poštovani,

HKOIG želi ukazati na to da Pravilnikom o geodetskim elaboratima (posebice člancima 49. i 50. koji propisuju postupak terenskih radnji) nije propisano da se terenske radnje moraju obustaviti u slučaju da pozvani nositelj prava ne može sudjelovati u postupku provedbi istih. Isto tako nije propisano koliko ranije nositelji prava na susjednim česticama trebaju biti obavješteni, tako da ovlašteni geodetski izvoditelj formalno prema mišljenju HKOIG nije učinio propust nastavivši sa obavljanjem terenskih radnji.

Nadalje, HKOIG je stava da bi bilo dobro u situacijama poput ove koju ste Vi opisali, nositelju prava na drugačiji način omogućiti sudjelovanje u postupku izrade geodetskog elaborata jer većina nesporazuma se može izbjeći kvalitetnom komunikacijom.

Također, HKOIG ovim putem ukazuje i na odredbu članka 24. Pravilnika o geodetskim elaboratima, koja propisuje da se geodetski elaborat za evidentiranje stvarnog položaja pojedinačnih već evidentiranih katastarskih čestica ne može izrađivati ukoliko su međe katastarskih čestica sporne, odnosno ukoliko je u tijeku sudski postupak uređenja međa. Ukoliko smatrate da između Vas i susjeda postoji spor oko tijeka međe, možemo Vas uputiti da žurno pokrenete postupak pred nadležnim sudom.

Na koncu treba dodati da nadzor nad provedbom Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina provodi Državna geodetska uprava. Ukoliko imate pritužbe na rad ovlaštenog inženjera geodezije, prijavu može podnijeti i Hrvatskoj komori ovlaštenih inženjera geodezije.
Adam Agotić, dipl.ing.geod.
globalni moderator

Odgovorite