Obveza postavljanja obuhvata zahvata

U ovom djelu Foruma će se objavljivati mišljenja HKOIG, u pravilu Odbora za etiku, stručna pitanja i propise na postavljena pitanja članstva. Otvaranje tema na ovom djelu foruma je dozvoljeno samo moderatorima radi same namjene ovog odjeljka. Komentairanje je naravno, dozvoljeno svim članovima Foruma.
Trebalo je malo vremena dok posložimo način rada Odbora po ovim pitanjima, te od sad pa nadalje očekujemo u kraćim rokovima davati podršku svim članovima Komore.
Upiti i mišljenja dana u ovom dijelu Foruma će biti anonimizirana na način da se ne otkrivaju imena osoba koje upit postavljaju, podaci o konkretnim državnim uredima, niti podaci o konkretnim lokacijama ukoliko isto nije neophodno za smislenost cijelog odgovora. Želja nam je objavom ovih odgovora pomoći članstvu, a ne ukazivati na pojedince ili poticati narušavanje odnosa među kolegama.
Odgovorite
Avatar
adam.agotic
Postovi: 163
Pridružen/a: 13 lip 2019, 12:54
Lokacija: Slavonski Brod

TEKST UPITA:
Poštovani,

prilikom izrade projektne dokumentacije za ishođenje lokacijske dozvole (vodoopskrbni cjevovod), čija je obaveza postavljanje obuhvata zahvata u prostoru (projektant ili geodet)?

Unaprijed zahvaljujem,

S poštovanjem
Adam Agotić, dipl.ing.geod.
globalni moderator
Avatar
adam.agotic
Postovi: 163
Pridružen/a: 13 lip 2019, 12:54
Lokacija: Slavonski Brod

ODGOVOR ODBORA ZA ETIKU, STRUČNA PITANJA I PROPISE

Poštovani,

Imajući u vidu da HKOIG nije ovlaštena davati tumačenja zakonskih i podzakonskih akata, slobodni smo dati neobvezujuće mišljenje.

Početno navodimo odredbe propisa na kojima se temelji ovaj odgovor.
ZAKON O PROSTORNOM UREĐENJU NN 153/13, NN 65/17, 114/18, NN 39/19

Idejni projekt

Članak 128.

(1) Idejni projekt je skup međusobno usklađenih nacrta i dokumenata struka koje, ovisno o vrsti zahvata u prostoru, sudjeluju u projektiranju, kojima se:

1. daju osnovna oblikovno-funkcionalna i tehnička rješenja zahvata u prostoru (idejnotehničko rješenje)

2. prikazuje smještaj jedne ili više građevina na građevnoj čestici i/ili unutar obuhvata zahvata u prostoru i


3. određuju osnovna polazišta značajna za osiguravanje postizanja temeljnih zahtjeva za građevinu i drugih zahtjeva za građevinu.

(2) Idejni projekt mora na neposredan i odgovarajući način sadržavati sve podatke potrebne za izdavanje lokacijske dozvole (lokacijske uvjete) te mora biti izrađen na način iz kojeg je vidljivo da su projektirana idejno-tehničko rješenja u skladu s propisima i aktima u skladu s kojima se izdaje lokacijska dozvola i posebnim propisima kojima se uređuje zaštita okoliša i prirode.

(3) Idejni projekt sadrži izjavu projektanta da je izrađen u skladu s prostornim planom te posebnim zakonima i propisima u skladu s kojima se izdaje lokacijska dozvola.

(4) Ako je za organizaciju gradilišta na kojem će se provesti zahvat u prostoru za koji se izrađuje idejni projekt, potrebna privremena građevina, idejni projekt sadrži i tehničko rješenje privremene građevine.

Članak 129.

Idejni projekt za lokacijsku dozvolu kojom se određuje formiranje građevne čestice, odnosno obuhvat zahvata u prostoru te smještaj jedne ili više građevina na građevnoj čestici, odnosno obuhvatu zahvata uz nacrte i dokumente iz članka 128. stavka 1. ovoga Zakona sadrži:

1. geodetsku situaciju stvarnog stanja terena u položajnom i visinskom smislu koja je sastavni dio geodetskog elaborata

2. potvrdu katastarskog ureda da je geodetski elaborat iz podstavka 1. ovoga stavka predan na pregled i potvrđivanje

3. geodetsku situaciju građevne čestice, odnosno obuhvata zahvata u prostoru te smještaja jedne ili više građevina na toj čestici, odnosno tom obuhvatu u položajnom i visinskom smislu i

4. popis koordinata lomnih točaka građevne čestice, odnosno obuhvata zahvata u prostoru te jedne ili više građevina na toj čestici, odnosno tom obuhvatu predan i izrađen u GML formatu.

Članak 130.

(1) Idejni projekt izrađuje projektant. Projektant je fizička osoba koja prema posebnom zakonu ima pravo uporabe strukovnog naziva ovlašteni arhitekt ili ovlašteni inženjer.

(2) Projektant je odgovoran da je idejni projekt izrađen u skladu s ovim Zakonom, uvjetima za provedbu zahvata u prostoru propisanim prostornim planom, posebnim propisima i posebnim uvjetima te da su njegovi pojedini dijelovi međusobno usklađeni.

(3) Projektant koji je izradio izmjene i/ili dopune idejnog projekta odgovoran je za cijeli

idejni projekt.




Pravilnik o obveznom sadržaju idejnog projekta NN 118/2019

Tehnički dio idejnog projekta

Članak 7.

Tehnički dio idejnog projekta, ovisno o vrsti i namjeni zahvata u prostoru, sadrži:

– jedinstveni opis zahvata u prostoru

– tehnički opis, koji ovisno o vrsti zahvata sadrži:

1. tehničke podatke bitne za izradu glavnog projekta, za zahvate u prostoru kojima se pristupa na temelju građevinske dozvole ili

2. sve tehničke podatke o projektiranom zahvatu te uvjetima i zahtjevima koji moraju biti ispunjeni pri izvođenju radova, za zahvate u prostoru kojima se pristupa bez građevinske dozvole

– podatke iz geotehničkih i drugih istražnih radova, ako je potrebno

– tehničko rješenje privremene građevine, koje sadrži tekstualni i grafčki dio, ako je potrebno za provedbu zahvata u prostoru i

– nacrte.

Jedinstveni opis zahvata u prostoru

Članak 8.

(1) Jedinstvenim opisom zahvata u prostoru, ovisno o vrsti zahvata, određuju se lokacijski uvjeti i mjere za provedbu zahvata u prostoru na temelju prostornog plana i posebnih propisa.

(2) Jedinstveni opis zahvata u prostoru sadrži:

– tekstualni opis svih lokacijskih uvjeta za zahvat u prostoru

– ocjenu usklađenosti planiranog zahvata u prostoru s prostornim planom, koja sadrži analizu podataka iz prostornih planova (kartografski prikazi i provedbene odredbe koje se odnose na zahvat u prostoru), te preklop zahvata u prostoru s kartografskim prikazima prostornih planova

– ocjenu usklađenosti planiranog zahvata u prostoru s posebnim zakonima i propisima, koja sadrži popis zakona i propisa koji se odnose na zahvat u prostoru

– ocjenu usklađenosti projektnog rješenja iz idejnog projekta s posebnim uvjetima i uvjetima priključenja, te rješenjem o prihvatljivosti zahvata za okoliš, rješenjem o prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, ako se radi o zahvatu u prostoru za koji se prema posebnim propisima provodi postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš i/ili ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, ili rješenjem o ocjeni potrebe procjene utjecaja na okoliš, ako to rješenje sadrži mjere zaštite okoliša i/ili program praćenja stanja okoliša i

– grafičke prikaze zahvata u prostoru na situacijama iz članka 22. ovoga Pravilnika.


Temeljem svega naprijed navedenog mišljenje HKOIG je kako projektanti izrađuju idejni projekt, a s time daju i osnovna oblikovno-funkcionalna i tehnička rješenja zahvata u prostoru, tj. određuju zahvat u prostoru ili njegov obuhvat sukladno propisanom u članku 129. Zakona o prostornom uređenju, prvenstveno na geodetskoj situaciji stvarnog stanja terena u položajnom i visinskom smislu.

Nesporno je da je ovlašteni inženjer geodezije jedina nadležna osoba koja će prikupiti i prikazati podatke geodetske situacije, s popisom koordinata i svime ostalim, no isto je tako jasno i nedvosmisleno da ovlašteni inženjer geodezije nije ovlašten određivati obuhvat zahvata u prostoru, već je to u nadležnosti projektanta u dogovoru s naručiteljem, ovisno o potrebnim širinama radi izgradnje i održavanja određene građevine.

No za uspješan završetak projektne dokumentacije ipak je na kraju potrebna međusobna bliska suradnja geodeta i projektanta, kako bi se radovi izveli sukladno propisanom u članku 129. Zakona o prostornom uređenju.
Adam Agotić, dipl.ing.geod.
globalni moderator
ajurinovic
Postovi: 1
Pridružen/a: 24 stu 2020, 10:06

Pozdrav,

kako arhitekti sve češće traže od mene definiranje obuhvata zahvata i oblika građevne čestice dodatno sam se pozabavila ovom temom. Mislim da je bitno pozvati se na sljedeće zakonske odredbe:

Zakon o prostornom uređenju (NN 153/13, 65/17, 114/18, 39/19, 98/19) čl. 121 st. 1.: Izrada idejnog projekta očito protivno uvjetima za provedbu zahvata u prostoru propisanim prostornim planom u pogledu namjene i veličine zgrade ili oblika i veličine građevne čestice ili smještaja zgrade na građevnoj čestici je teška povreda dužnosti i ugleda ovlaštenog arhitekta koji je u svojstvu projektanta izradio idejni projekt.

Zakon o gradnji (NN 153/13, 20/17, 39/19, 125/19) čl. 105 st. 1.: Izrada glavnog projekta za građenje zgrade za koju se prema posebnom zakonu ne izdaje lokacijska dozvola, očito protivno uvjetima za građenje građevina propisanim prostornim planom u pogledu namjene i veličine zgrade ili oblika i veličine građevne čestice ili smještaja zgrade na građevnoj čestici, teška je povreda dužnosti i ugleda ovlaštenog arhitekta koji je u svojstvu projektanta arhitektonskog projekta ili glavnog projektanta izradio glavni projekt.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju (NN 65/17) i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o gradnji (NN 39/19) navedeni članci i stavci poprimaju svoj trenutni oblik, a u prvim verzijama zakona (još se izrađivao geodetski projekt) su izgledali ovako:

Zakon o prostornom uređenju (NN 153/13) čl. 121 st. 1.: Izrada idejnog projekta očito protivno uvjetima za provedbu zahvata u prostoru propisanim prostornim planom u pogledu namjene i veličine zgrade ili oblika i veličine građevne čestice ili smještaja zgrade na građevnoj čestici je teška povreda dužnosti i ugleda ovlaštenog arhitekta i/ili ovlaštenog inženjera geodezije koji su u svojstvu projektanta izradili idejni projekt.

Zakon o gradnji (NN 153/13) čl. 105 st. 1.: Izrada glavnog projekta za građenje zgrade za koju se prema posebnom zakonu ne izdaje lokacijska dozvola, očito protivno uvjetima za građenje građevina propisanim prostornim planom u pogledu namjene i veličine zgrade ili oblika i veličine građevne čestice ili smještaja zgrade na građevnoj čestici, teška je povreda dužnosti i ugleda ovlaštenog arhitekta i ovlaštenog inženjera koji su u svojstvu glavnog projektanta, projektanta arhitektonskog projekta i projektanta geodetskog projekta izradili glavni projekt.

LP, Ana Jurinović
Avatar
adam.agotic
Postovi: 163
Pridružen/a: 13 lip 2019, 12:54
Lokacija: Slavonski Brod

Ana,
hvala Vam na dopuni. Sve što ste napisali je na mjestu. Htio bih evo iskoristiti priliku i podsjetiti da je Ministarstvo ove godine izdalo jedan priručnik o linijskoj infrastrukturi koji uglavnom dobro ukazuje na neke probleme u radu. Osim nakoliko sitnijih pogreškica u priručniku, mislim da će pojektantima, ali i geodetima koji usko surađuju sa projektantima ovo dobro poslužiti:
https://mpgi.gov.hr/UserDocsImages/doku ... devine.pdf

Lijep pozdrav
Adam Agotić, dipl.ing.geod.
globalni moderator
Odgovorite