Protivljenje stranaka na parcelacije po lokacijskoj dozvoli

U ovom djelu Foruma će se objavljivati mišljenja HKOIG, u pravilu Odbora za etiku, stručna pitanja i propise na postavljena pitanja članstva. Otvaranje tema na ovom djelu foruma je dozvoljeno samo moderatorima radi same namjene ovog odjeljka. Komentairanje je naravno, dozvoljeno svim članovima Foruma.
Trebalo je malo vremena dok posložimo način rada Odbora po ovim pitanjima, te od sad pa nadalje očekujemo u kraćim rokovima davati podršku svim članovima Komore.
Upiti i mišljenja dana u ovom dijelu Foruma će biti anonimizirana na način da se ne otkrivaju imena osoba koje upit postavljaju, podaci o konkretnim državnim uredima, niti podaci o konkretnim lokacijama ukoliko isto nije neophodno za smislenost cijelog odgovora. Želja nam je objavom ovih odgovora pomoći članstvu, a ne ukazivati na pojedince ili poticati narušavanje odnosa među kolegama.
Odgovorite
Avatar
adam.agotic
Postovi: 163
Pridružen/a: 13 lip 2019, 12:54
Lokacija: Slavonski Brod

TEKST UPITA:

Poštovani

trebala bih vašu pomoć/savjet oko problematike izrade Parcelacijskih elaborata po Lokacijskoj dozvoli. Konkretno se radi o elaboratima za ceste, kojima se uglavnom bavimo u tvrtki ______.


Na zahtjev investitora, ___________, u tijeku je izrada Parcelacijskog elaborata po Lokacijskoj dozvoli Kl: UP/I-________, koju je izdala ______ županija, Upravni odjel za graditeljstvo, zaštitu okoliša i prirode te komunalno gospodarstvo. Lokacijska dozvola izdana je u svrhu rekonstrukcije _________.

Stranke u postupku obavijestili smo slanjem obavijesti svakome pojedinačno na upisane adrese u katastarskom operatu, a ne objavom javnog poziva u lokalnom glasilu, iz razloga što smatram da takav poziv nitko ne bi vidio, a i dosta ih živi izvan Hrvatske.

U jednom pozivu stranke smo obavijestili kada će se izvršiti obilježavanje novoformiranih međa te termin za javni uvid u prostorijama Općine _______.

Danas nam se javio jedan od vlasnika parcele (koji je inače dipl. ing. prometa), čiju obavijest šaljem u privitku. On se protivi obilježavanju novoformiranih međa, između ostalog, podnio je Zahtjev za obnovom postupka izdavanja Lokacijske dozvole jer smatra da je Lokacijska dozvola izdana nezakonito i da projekt ceste nije u skladu sa Zakonom.

Ovo nije prvi put da nam je netko prijetio (prošli put je stranka otišla na policiju i prijetila da ne smijemo zakoračiti na njegovu parcelu, nakon čega elaborat nismo ni predali u katastar.

Znam da prema čl. 63 Pravilnika o parcelacijskim i drugim geodetskim elaboratima imamo pravo ući u prostor katastarske čestice i obilježiti međe, međutim to je u stvarnosti jako teško napraviti ako se stranka tome protivi.

U privitku vam šaljem i Poziv koji smo poslali svim nositeljima prava.

Molim vas savjet, što učiniti u ovakvim situacijama, da li smijemo predati elaborat u katastar unatoč njegovom izričitom protivljenju, i da li je naš poziv u skladu sa Zakonom (bitno mi je znati da li smo trebali nešto drugačije napraviti, u slučaju da gospodin podigne tužbu. Da li postoji neki razlog zbog kojeg on može spriječiti provedbu Parcelacijskog elaborata? (u pitanju je samo cijepanje, parcele ostaju zasada u privatnom vlasništvu)
Adam Agotić, dipl.ing.geod.
globalni moderator
Avatar
adam.agotic
Postovi: 163
Pridružen/a: 13 lip 2019, 12:54
Lokacija: Slavonski Brod

ODGOVOR ODBORA ZA ETIKU, STRUČNA PITANJA I PROPISE

Odgovor se nalazi u privitku.
Adam Agotić, dipl.ing.geod.
globalni moderator
Avatar
adam.agotic
Postovi: 163
Pridružen/a: 13 lip 2019, 12:54
Lokacija: Slavonski Brod

ESPIP - odgovor.zip
(5.85 MiB) Preuzeto 173 puta.
Još bi bilo super da sam ubacio odgovor u privitak. Kolege su me upozorile na propust, pa dostavljam privitak sada.
Moja isprika
Adam Agotić, dipl.ing.geod.
globalni moderator
Odgovorite